BiH

Čović i Izetbegović razgovarali o formiranju vlasti u FBiH

Čović i Izetbegović razgovarali o formiranju vlasti u FBiH
Foto: HDZ BiH | Čović i Izetbegović razgovarali o formiranju vlasti u FBiH

SARAJEVO - Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović danas su u Sarajevu dogovorili da se ubrza proces formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te da stranački timovi krenu sa izradom strategije za formiranje Vlade Federacije BiH (FBiH).

"Što se tiče uspostavljanja vlasti, čini se da je došlo vrijeme da predstavnici dvije stranke u Mostaru sjednu i dogovore funkcionisanje toga što je dio izvršne vlasti", rekao je Čović novinarima nakon sastanka.

Kada je riječ o formiranju Vlade FBiH, Čović je istakao da su razgovarali kao potencijalni partneri u budućoj Vladi i da je zaključeno da predstavnici HDZ-a i SDA krenu sa izradom agende.

"Što se tiče Savjeta ministara, jasno je da nam treba treći partner i ostalo je da vidimo kako u našem nesnalaženju doći u poziciju da budući predsjedavajući Savjeta ministara pripremi za Predsjedništvo svoj istup kako bismo ga mogli predložiti", dodao je on.

Čović je govorio i o svom nedavnom sastanku sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom u Mostaru.

"Što se tiče Dodika i iznenadnog dolaska u Mostar, to ne treba povezivati na bilo koji način s ovim što mi radimo. Sreli smo se 15 minuta, razgovarali. Na Hrvatskom narodnom saboru (HNS) smo rekli da moramo napraviti iskorak i zaokret i da sebi ne dozvolimo 10 mjeseci da čekamo. U tom smislu sam odgovorio i Dodiku", rekao je Čović.

On je naveo da je to jedna od vrlo jasnih poruka kada je riječ o HNS-u, tvrdeći da nema primjera kada je hrvatska strana nešto blokirala u BiH.

"Mislim da ćemo morati raditi na povjerenju jer smo pokazali da ne funkcionišemo najbolje u krizama. Između HDZ-a i SDA ima hemije, između HDZ-a i SNSD-a ima hemije. Koga još tražiti, ne znam, ali da ne ulazim u hemijske odnose", zaključio je Čović.

Izetbegović je potvrdio da je dogovoreno ubrzanje procesa formiranja vlasti u HNK i da se krene sa izradom strategije za formiranje Vlade FBiH.

Kada je riječ o Savjetu ministara, Izetbegović je ocijenio da nema procesa, već samo detalj.

"Detalj je vladavina ustava i zakona. Ako je Tegeltija spreman da dostavi jedan siže, mi možemo imenovati mandatara", rekao je Izetbegović i dodao da je to jedini uslov SDA, ništa ispod ni iznad toga.

Predsjednik SDA rekao je da očekuje da će formiranje vlasti uslijediti nakon avgusta, odnosno nakon odmora.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da SDS bude dio većine, Izetbegović je rekao da ne vjeruje da će se to dogoditi jer postoje izborni pobjednici.

Čović i Izetbegović razgovarali su i o situaciji u mostarskom "Aluminiju", pri čemu je Izetbegović iznio stav da politika treba da prestane da se bavi ovim preduzećem, a da problem treba da preuzmu eksperti.

Lider HDZ-a najavio je za četvrtak, 25. jula, održavanje novog sastanka na kojem će svoje stavove iznijeti Sindikat, Nadzorni odbor i uprava "Aluminija".

On je istakao da je imperativ da zaposleni budu obezbijeđeni.

"Gledam sa nešto više optimizma na problematiku u 'Aluminiju'", zaključio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije