BiH

Čović i Plenković razgovarali o političkoj situaciji u BiH

Čović i Plenković razgovarali o političkoj situaciji u BiH
Foto: Fena | Čović i Plenković razgovarali o političkoj situaciji u BiH

ZAGREB/SARAJEVO - Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem o odnosima dvije države te o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Važnim su ocijenili otvorenu komunikaciju i rješavanje svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Čović upoznao je Plenkovića o preprekama, ali i nužnosti žurnog formiranja vlasti na svim razinama, posebno Savjeta ministara BiH. Kazao je da su legitimni predstavnici Hrvata u BiH spremni na saradnju, uz izmjene Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima.  

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković još jednom je iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u provođenju reformi usmjerenih na približavanje članstvu u Evropskoj uniji. Posebno važnim istakao je poštovanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a posebno Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda,  saopšteno je iz kancelarije zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije