BiH

Čović i Varhelji: BiH treba imati posebno mjesto u planu oporavka

Čović i Varhelji: BiH treba imati posebno mjesto u planu oporavka
Foto: Evropski parlament | Čović i Varhelji: BiH treba imati posebno mjesto u planu oporavka

MOSTAR - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je danas putem video - poziva sastanak s komesarom za proširenje i susjedstvo Evropske unije (EU) Oliverom Varheljijem, na kojem je bilo riječi o stanju pandemije virusa korona u BiH, pomoći EU, ekonomskim mjerama, kandidatskom statusu za članstvo u EU, migrantskoj krizi i drugim temama.

Čović i Varhelji su komentarisali trenutnu epidemiološku, te socio-ekonomsku situaciju u BiH i svijetu usljed pandemije virusa korona, ističući pomoć EU za BiH koja se pokazala od velike važnosti za zaštitu od zdravstvenih, društvenih i privrednih izazova.

Takođe, bilo je riječi i o ekonomsko-privrednim mjerama i planu oporavka za BiH i Zapadni Balkan, pri čemu su sagovornici podvukli važnost daljnje saradnje u suzbijanju posljedica. Istaknuto je kako BiH treba imati posebno mjesto u planu oporavka, te da će takvo mjesto biti osigurano u narednom periodu.

Funkcinoneri su istaknuli važnost sticanja statusa kandidata BiH za članstvo u EU, te da je nužno u što skorijem roku približiti se članstvu u evropskoj porodici, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Ističući 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, izraženo je zadovoljstvo nedavno postignutim iskoracima, kao i apsolutna opredijeljenost za ispunjavanje prioriteta koje će doprinijeti daljem jačanju evropske budućnosti BiH. Naglašavajući da su upravo lokalni izbori u Gradu Mostaru jedan od ključnih prioriteta, istaknuto je da lokalni izbori u Mostaru moraju biti organizovani kada i u svim ostalim lokalnim sredinama 2020. godine.

Takođe, govoreno je o stanju migrantskih priliva, ističući pitanja azila, bezjednosti i koordinirane suradnje. Naglašeno je kako su kontinuisan dijalog i ssradnja s evropskim tijelima dio učinkovitoga odgovora BiH, uz daljnji dijalog i rad institucija BiH.

Na koncu, Varhelji je Čoviću zaželio što skoriji oporavak

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije