BiH

Čović i Izetbegović: Rješenje do kraja iduće sedmice

Čović i Izetbegović: Rješenje do kraja iduće sedmice
Foto: N.N. | Čović i Izetbegović: Rješenje do kraja iduće sedmice

SARAJEVO, BANJALUKA - U narednih 15 dana stranke koje su dobile mandat na izborima održanim prije 13 mjeseci trebalo bi da imaju jasan plan kako završiti proces formiranja vlasti na nivou BiH, ali i Federacije BiH.

Ovo su rekli Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsjednici HDZ-a i SDA, nakon sastanka delegacija ovih stranaka u Sarajevu, te tako sebi dali još jedan rok za formiranje vlasti na ovim nivoima. Čović je bio optimističniji od Izetbegovića pa je rekao da se nada da će ove dvije stranke već iduće sedmice imati rješenje na stolu, koje će ponuditi ostalim partnerima. Najavio je i da će se danas u Mostaru održati sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a predvođenih njihovim liderima, te da bi nakon toga trebalo da uslijedi sastanak SNSD-a, HDZ-a i SDA.

Čović je dodao da je u fokusu razgovora dvije delegacije bio Izborni zakon BiH te da su na dobrom putu da postignu dogovor. Potvrdio je da se razgovaralo o svim presudama sudova od Strazbura do Sarajeva.

Izetbegović smatra da postoje velike šanse da se konačno postigne dogovor kada je u pitanju Izborni zakon BiH, te da će, kada budu imali konačno neki okvir, u sve ovo uključiti i koalicione partnere DF i SBB.

"Razgovarali smo i s Fadilom Novalićem, premijerom FbiH, i Jelkom Milićević, federalnom ministarkom finansija, kada je u pitanju formiranja novog saziva Vlade, te je dogovoreno da se već iduće sedmice finalizira dogovor koji se odnosi na ukidanje nekih ministarstava i formiranje novih", objasnio je Izetbegović. Poručio je da CIK BiH nema integritet da raspiše lokalne izbore te da treba novi saziv ove komisije.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je u Banjaluci da će razgovarati s HDZ-om o formiranja vlasti na nivou BiH te poručio da RS neće prihvatiti nikakav dokument koji liči na priču o ANP-u.

"Nećemo pristati ni na kakve ucjene SDA niti na bilo kakav dokument koji bi mogao dovesti do ulaska u NATO alijansu. Nismo glupi da kažemo - nazovite vi to kako hoćete, a onda to pošaljete u Brisel i oni to smatraju kao ANP. Zar stvarno misle da smo toliki kreteni? Naravno da nismo", poručio je Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva, i dodao da problem u formiranju vlasti na nivou BiH nije HDZ.

"Odavno ne pratim šta govori lider SDA Bakir Izetbegović", rekao je Dodik.

Poslije razgovara delegacija SDA i HDZ-a uslijedile su sjednice Kolegija Doma naroda BiH i zajedničkog Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon sjednice zajedničkog Kolegija Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda, je istakao da je atmosfera bila više nego dobra i da je ohrabren onim što se dešavalo.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, rekao je da je krajnje vrijeme da se postigne dogovor u vezi s formiranjem vlasti, ali da nema dogovora bez trećeg.

"Očekujem da nađemo neki kompromis, da dalje ne tonemo u krizu", kazao je Izetbegović. Upitan kako komentariše inicijativu SDS-a i PDP-a za posebnu sjednicu na kojoj bi se mijenjao Poslovnik Predstavničkom doma, Čović je rekao da nema komentar i da su sve inicijative legitimne.

"Ako u ovim danima uradimo svoj posao, vjerujem da neće biti potrebe za takvim inicijativama", rekao je Čović.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, rekao je da svaki sastanak budi optimizam, a komentarišući inicijativu SDS-a i PDP-a rekao je da je svaka inicijativa koja bi deblokirala procese dobrodošla i da će je SDA podržati kada prođe sve predviđene procedure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije