BiH

Pratite nas na Google news

Čović negirao da se s Dodikom dogovorio o podjeli BiH

Čović negirao da se s Dodikom dogovorio o podjeli BiH
Foto: Fena | Čović negirao da se s Dodikom dogovorio o podjeli BiH
Agencije

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je danas optužbe da se sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom dogovorio o podjeli BiH i naglasio da, kada je riječ o najvažnijim reformama u zemlji, mora da postoji dogovor sva tri naroda.

Dodik je u ponedeljak rekao da će Srbi i Hrvati predložiti model funksionisanja te zemlje, uz alternativu "razduživanja", što je izazvalo osude na račun Dodika i Čovića među bošnjačkim političarima i medijima.

Čović tvrdi da nema nikakve veze s takvim stavom, prenosi Hina.

"On je iznio svoj stav o budućem vremenu, a ne o prošlom vremenu kako je to neko interpretirao, pa je ispalo kao da smo nešto dogovorili. Apsolutno ne", rekao je Čović na konferenciji za medije u Mostaru.

On je naglasio da se o najvažnijim reformama u vezi sa budućnošću BiH ne može praviti dogovar iza leđa jedne od tri strane.

"Moj stav nije nikada da dvije strane dogovaraju nešto o Bosni i Hercegovini, jer za stolom o ozbiljnim pitanjima moraju biti sve tri strane", rekao je Čović.

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH Bakira Izetbegovića ranije je saopštila da je "direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum" izjava Dodika da će "Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcioniše onako kako oni to žele" ili će u suprotnom tražiti "razdruživanje".

SDA je ocijenila da Dodikova izjava samo potvrđuje zabrinutost koja postoji zbog, kako tvrdi, odvojenih susreta koje Dodik i Čović imaju s najvišim zvaničnima Hrvatske i Srbije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije