BiH

Čović sa Jandrokovićem: Funkcionalne institucije značajne za napredak BiH

Čović sa Jandrokovićem: Funkcionalne institucije značajne za napredak BiH
Foto: HDZ BiH | Čović sa Jandrokovićem: Funkcionalne institucije značajne za napredak BiH

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istakli su da će uspostavljanje funkcionalnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH biti značajan element za dalji napredak zemlje u procesu evroatlantskih integracija.

Na današnjem sastanku u Zagrebu istaknuto je da je Hrvatska jedna od najsnažnijih zagovornika ubrzanja evroatlantskog puta BiH, te da podržava što brže podnošenje prvog godišnjeg nacionalnog programa, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Čović i Jandroković su saglasni da BiH i Hrvatska, kao susjedne zemlje, imaju široki spektar zajedničkih tema, te bilateralnih političkih i privrednih interesa.

Jandroković je naglasio da je stabilnost i prosperitet BiH prioritet Hrvatske, te da podržava BiH kao jedinstvenu i suverenu zemlju u kojoj sva tri konstitutivna naroda imaju jednaki i ravnopravni status.

On je potvrdio da Hrvatska, kao prvi EU i NATO susjed BiH želi kontinuirano održavati intenzivne i sadržajne bilateralne odnose, a posebno na parlamentarnom nivou.

Hrvatska je spremna, osim političke podrške na međunarodnom planu, nastaviti pružati tehničku i stručnu pomoć putem bilateralne saradnje ili saradnje s međunarodnim partnerima kroz tvining projekte.

Dokaz tome je i novi projekat "Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu evropskih integracija" kojeg će Hrvatski sabor, zajedno s parlamentima Mađarske i Austrije, provoditi u BiH.

Čović je informisao predsjednika Hrvatskog sabora o situaciji u kojoj se nalaze predstavnici hrvatskog naroda, te su se složili da Hrvate kao konstitutivni narod treba da predstavljaju njihovi legitimno izabrani predstavnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije