BiH

Čović sa Plenkovićem: Podrška Hrvatske reformskom putu BiH

Čović sa Plenkovićem: Podrška Hrvatske reformskom putu BiH
Foto: HDZ BiH | Čović sa Plenkovićem: Podrška Hrvatske reformskom putu BiH
N.N.

ZAGREB - U Zagrebu je u utorak održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i potpredsjenika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na radnom sastanku razgovaralo se o aktualnostima koje se dotiču  Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kontekstu svih izazova koje obje zemlje imaju u borbi protiv pandemije kovid-19 i u procesu vakcinacije, te aktualnostima na nivou EU, kao i konkretnoj privrednoj i ekonomskoj suradnji dviju zemalja u bilateralnim, regionalnim i evropskim okvirima.

Ključna tema današnjeg sastanka bilo je predstojeće reformsko razdoblje i ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH.

Nakon okončanja izbora u Mostaru, izborni zakon BiH je ostao sljedeći politički preduslov, kako nalažu odluke i preporuke Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Hrvatski premijer Plenković izrazio je podršku u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija oko ovog pitanja koje će usmjeriti evropsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine. Pritom je podsjetio kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Dejtonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH.

Čović je naglasio kako uz potporu i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, politički akteri u BiH trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u junu 2020. godine u Mostaru, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije