BiH

Crnadak: BiH želi da bude dio evropskog rješenja

Crnadak: BiH želi da bude dio evropskog rješenja
Crnadak: BiH želi da bude dio evropskog rješenja

SARAJEVO - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, koji učestvuje na luksemburškoj konferenciji o izbjegličkoj ruti, izjavio je da smatra da će ovaj skup, koji je prva velika ministarska konferencija o ovoj temi, biti uspješan, jer, kako je rekao, svi očekuju da se konačno dobije jedinstven evropski odgovor.

Takođe smatra da je format skupa dobar, gdje su učesnice 28 zemalja članica Evropske unije (EU), zatim zemlje zapadnog Balkana, te Turska, koja je jedna od ključnih zemalja u rješavanju ovog problema, zbog svoje pozicije i uloge.

- Očekujem da nakon ove konferencije ne bude više međusobnih tenzija, međusobnog napadanja zemalja koje su direktno pogođene, nego, naprotiv, da se pokaže više solidarnosti i više zajedničkog rada na rješavanju ovog problema - istako je Crnadak.

Napomenuo je da BiH u rješavanju problema izbjegličke krize nije ključna zemlja zbog svog položaja, veličine i mogućnosti da pomogne, ali ističe da je poruka BiH jasna.

- Mi smo sa svojim institucijama i organima spremni, ako bi se nešto počelo dešavati kod nas, da reagiramo. Takođe smo spremni da budemo dio jednog solidarnog pristupa u skladu sa svojim mogućnostima - kazao je Crnadak, dodajući da BiH želi da bude dio "nekakvog evropskog rješenja, u onoj mjeri u kojoj se to procijeni da mi treba da učestvujemo."

Na putu prema Luksemburgu Crnadak je posjetio Njemačku, koja je u ovom trenutku najisturenija, možda i najuticajniju članica EU, dok zbog teških izazova s kojima se Evropa suočava, BiH više nije ni blizu prioriteta briselskih institucija.

Na upit da li će to uticati na započete reformske procese i šta su poruke Berlina bh. vlastima, Crnadak je odgovorio da je teško biti prioritet pored situacija u Siriji i Ukrajni. Međutim istakao je da BiH ipak "nije sklonjena u stranu", te da se situacija u BiH vrlo pažljivo prati i da u Njemačkoj ima iskrenog prijatelja koji želi da je podrži i u narednom periodu.

- Ja sam se naravno zahvalio ministru vanjskih poslova Njemačke Frank-Walteru Steinmeieru, zato što je upravo Njemačka bila jedna od ključnih zemalja za uspostavljanje novog evropskog pristupa BiH, koji je širom otvorio vrata za evropsku budućnost - rekao je Crnadak.

Dodao je da mu je prenio da oko evropske budućnosti imaju potpuni konsenzus i zatražio podršku za nastavak ovog procesa, prije svega za aplikaciju BiH za članstvo u EU u narednoj godini.

S tim u vezi, Crnadak je mišljenja da je poruka Njemačke vrlo jasna, kako je rekao, podrška je tu, bit će još jača i intenzivnija, ali pod uvjetom "da se stvari iz inicijalnog programa reformi ispunjavaju i da se na terenu vide promjene na koje smo se obavezali."

U pogledu procesurianja korupcije, Crnadak je otišao u Berlin s porukom da je BiH jedina evopska zemlja koja nema nijedan procesuiran slučaj korupcije, te da to "ubija u pojam" bh. građane.

U pogledu očekivanja rezulatata te poruke prenesene Njemačkoj, kazao je da je "sasvim normalno da Njemačka čuje sve što treba da čuje o našim problemima".

- Ponovio sam to Steinmeieru. Naravno, nisam mogao ništa konkretno da tražim, osim da i Njemačka u svom pristupu BiH prepozna ovo kao jedan ozbiljan problem - rekao je Crnadak i dodao da korupcija nije problem sam po sebi, već da direktno utiče i na strane investicije, ekonomski razvoj i opći ambijent u BiH, te da je zbog toga važno da i u pogledu borbe protiv korupcije i vladavine prava, dobije podršku i Njemačke i drugih evropskih partnera.

Poručio je da je uvjeren da je nakon ovog sastanka "podrška Njemačke tu, da je snažna i da će biti prisutna sve dok mi budemo radili svoj dio posla."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije