BiH

Crnadak: Dodik i ja smo ispoštovali procedure prilikom slanja poziva

Crnadak: Dodik i ja smo ispoštovali procedure prilikom slanja poziva
Foto: N.N. | Crnadak: Dodik i ja smo ispoštovali procedure prilikom slanja poziva

BANJALUKA - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak izjavio je danas da su srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i on prilikom slanja pozivnih pisama zvaničnicima samoproglašenog Kosova za prisutvo međunarodnim skupovima u BiH sve uradili po predviđenim procedurama.

Crnadak je pojasnio da Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope podrazumijeva učešće ljudi koji dolaze iz Prištine na način kako je to definisano Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine i kao što su 2014. godine prihvatile sve zemalje učesnice samita - bez navođenja države i sa fus notom.

"To se sve poštuje. Da nije bilo onako bezobzirnih napada na nas koji smo isti ovaj posao radili prošle godine, vjerovatno ovo pismo ne bi izazvalo ovakvu pometnju", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, prašina koja se podigla pokazala je koliko su bili, kako kaže, prizemni prošlogodišnji napadi na njega i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića kada je poziv upućen ministru inostranih poslova samoproglašenog Kosova Bedžetu Pacoliju.

"Nas sada čeka taj događaj i obaveza Dodika i mene je da budemo dobri domaćini i da ovo budu dva dobra skupa, odnosno okupljanja ministara i predsjednika zemalja jugoistočne Evrope", istakao je Crnadak.

Govoreći o sastanku sa ministrom inostranih poslova Švedske Margot Valstrom, Crnadak je istakao da Švedska i dalje pruža jaku podršku proširenju Evropske unije na ovaj dio Evrope.

On je rekao da je na ministarskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Švedskoj dogovoreno da bude pojnačana saradnja sa Nordijskim savjetom i da mlade diplomate iz država Zapadnog Balkana prođu zajedničku obuku, odnosno program priprema novih lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije