BiH

Crnadak: Dogovor o delegaciji BiH u Savjetu Evrope važan i za Srpsku

Crnadak: Dogovor o delegaciji BiH u Savjetu Evrope važan i za Srpsku
Foto: N.N. | Crnadak: Dogovor o delegaciji BiH u Savjetu Evrope važan i za Srpsku

BANJALUKA Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak pozvao je rukovodstvo parlamenta BiH da postigne dogovor o delegaciji koja će predstavljati BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, što je od važnosti za evropski put i BiH i Republike Srpske.

Crnadak je naveo da odluka o delegaciji BiH nema nikakve veze sa formiranjem novog Savjeta ministara već da je to isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

"Kao ministar koji predstavlja Republiku Srpsku u Savjetu ministara posebno pozivam srpske predstavnike u rukovodstvu parlamenta BiH Nebojšu Radmanovića i Nikolu Špirića da prihvate ovu inicijativu, da se založe da BiH dobije delegaciju koja bi učestvovala na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u junu", rekao je Crnadak na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, od pet delagata dva će biti iz Republike Srpske, koja bi na ovaj način ugradila volju naroda i građana u donošenje važnih odluka najveće evropske organizacije.

"Ministri koji su juče donijeli odluku kojom je stvorena pretpostavka da BiH ipak učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope su oni zvaničnici EU koji će donositi i odluku o napredovanju BiH na evropskom putu i sa velikom pažnjom pratiti šta se dešava", ocijenio je Crnadak.

Crnadak smatra i da postizanje političkog dogovora u BiH može pomoći kada je riječ o odluci o utvrđivanju njenog kandidatakog statusa za članstvo u EU.

On je pozdravio odluku Savjet Evropa da obnovi glasačko pravo Rusije u ovoj oranizaciji, te izrazio zadovoljstvo što je ogromnom većinom takva odluka donesena i što je i BiH podržala.

Na pitanje o mogućnosti da BiH reguliše pitanje saradnje sa NATO-om u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva /IPAP/, Crnadak je rekao da je to u redu, ali da je o tome neophodan konsenzus članova Predsjedništva BiH, "kojeg trenutno nema".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije