BiH

Crnadak: Izvještaj o izborima potvrdio kršenja demokratskih standarda

Crnadak: Izvještaj o izborima potvrdio kršenja demokratskih standarda
Foto: Arhiva | Crnadak: Izvještaj o izborima potvrdio kršenja demokratskih standarda

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak rekao je na sastanku sa direktorom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) Ingibjorg Solrin Gisladetir da je konačni izvještaj ODIHR-a o opštim izborima u BiH urađen profesionalno i nepristrasno, ali da je potvrdio kršenja mnogih demokratskih standarda.

On je na sastanku u sjedištu ODIHR-a u Varšavi kao najveće probleme izdvojio prijetnje i ucjenjivanje birača, kao i zloupotrebu pojedinih javnih RTV servisa, koji su bili u funkciji određenih političkih partija i kandidata, čime su ugrožena osnovna prava građana na slobodan izbor i onemogućena fer i poštena pravila u kampanji, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Govoreći o postizbornoj političkoj situaciji u BiH, Crnadak je izrazio nadu da će političke partije koje su započele razgovore što prije formirati vlast u Federaciji BiH i na nivou institucija BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

On je rekao da je zabrinjavajuće da se u dosadašnjim razgovorima nisu spominjale preporuke iz izvještaja ODIHR-a i njihova primjena i da je očigledno da bi budući izbori u BiH, sa nepromijenjenim pravilima, bili besmisleni i ne bi odražavali stvarnu volju birača.

Crnadak je dodao da je BiH opredijeljena da intenzivno sarađuje sa OEBS-om.

Ministar je zahvalio za dosadašnji doprinos ODIHR-a i OEBS-a razvoju demokratije i očuvanju osnovnih prava i sloboda u BiH, te posebno istakao značaj konačnog izvještaja ODIHR-a o Opštim izborima održanim u BiH 7. oktobra 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije