BiH

Crnadak: Izvršiti dodatni pritisak na Prištinu da ukine takse

Crnadak: Izvršiti dodatni pritisak na Prištinu da ukine takse
Foto: N.N. | Crnadak: Izvršiti dodatni pritisak na Prištinu da ukine takse

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak pozvao je zemlje EU, učesnice Berlinskog procesa, da izvrše dodatni pritisak na Prištinu da ukine stoodstotne carine za BiH i Srbiju, što su, kako je naveo, ništa drugo do sankcije.

On je, obraćajući se učesnicima šestog samita Berlinskog procesa i balkanske šestorke, koji se danas i sutra održava u poljskom gradu Poznanju, pozvao zemlje članice EU da ne dovode u pitanje budućnost regiona u EU, jer takve izjave štete demokratskim procesima.

Crnadak je napomenuo da su takve izjave štetan produkt i za EU, jer podstiču neke druge svjetske političke aktere koji traže svoj prostor i uticaj na Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je istakao da Berlinski proces ima pozitivne efekte na saradnju u regionu i jačanje dijaloga.

Crnadak je naveo da je kada je riječ o BiH najvažnije što prije uspostaviti sistem vladavine prava, institucije učiniti nezavisnim i ojačati međusobno povjerenje.

Govoreći o viziji za narednih pet godina, on je izrazio očekivanje da će biti nastavljeno jačanje infrastrukturnog i investicionog povezivanja u regionu i da će biti što više pozitivnih efekata na život građana, poput nedavnog smanjenja cijena rominga između EU i Balkana.

Kada je riječ o očekivanjima od EU, Crnadak je naglasio da će EU najviše pomoći BiH ukoliko bude odlučnije insistirala na poštivanju demokratskih standarda i sprovođenju 14 preporuka i mišljenja Evropske komisije za BiH.

Crnadak je rekao da je potrebno da "EU ukaže, što do sada nije bio slučaj, na sve pojedince, partije i pojave koje djeluju antievropski i antidemokratski".

Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje s ciljem jačanja veza Balkana i EU, kao i jačanje ekonomske saradnje unutar Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije