BiH

Pratite nas na Google news

Crnadak: Nije jasno da li će SNSD, HDZ i SDA nastaviti pregovore

Crnadak: Nije jasno da li će SNSD, HDZ i SDA nastaviti pregovore
Foto: Ministarstvo inostranih poslova BiH I | Crnadak: Nije jasno da li će SNSD, HDZ i SDA nastaviti pregovore
N.N.

BRATISLAVA - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak drugog dana službene posjete Slovačkoj Republici razgovarao je sa slovačkim ministrom inostranih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom, koji trenutno obavlja i funkciju predsjedavajućeg OEBS-a.

Sastanak je održan jutros u sjedištu Ministarstva inostranih poslova u Bratislavi.

Crnadak i Lajčak razgovarali su o stanju u BiH i regionu, kao i procesu formiranja nove Evropske komisije.

Razgovarajući o situaciji u BiH, ministri su se saglasili da je neophodno da u najkraćem roku budu formirani Savjet ministara BiH i Vlada FBiH, kako bi BiH bila u potpunosti spremna za sprovođenje preporuka Evropske komisije i nastavak evropskog puta.

Crnadak je istakao da nakon jučerašnjeg definitivnog kraja sporazuma SNSD, HDZ i SDA nije jasno da li će ove tri političke partije, koje već deset mjeseci bezuspješno pregovaraju, nastaviti i dalje da vode ovaj proces. On je rekao da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz ove situacije, kao ni neko drugo rješenje.

Crnadak je pozvao Lajčaka da evropske strukture koje su u posljednje vrijeme aktivno podržavale pregovore o formiranju vlasti pomognu BiH kako bi bio deblokiran rad Parlamentarne skupštine BiH. Ministar je naglasio da za blokadu nema nikakvog razloga i ukazao na činjenicu da je zbog nefunkcionisanja parlamenta blokiran i veliki broj finansijskih aranžmana koji direktno utiču na svakodnevni život građana.

Tokom razgovora bilo je riječi i o aktivnostima i prioritetima u radu OEBS-a tokom slovačkog predsjedavanja, kao i o Izvještaju Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o održanim Opštim izborima u BiH 2018. godine.

Crnadak je naglasio potrebu što bržeg sprovođenja izbornih preporuka iz tog izvještaja, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije