BiH

Crnadak daje izjavu u vezi sa izdavanjem bh. viza u Pakistanu

Crnadak daje izjavu u vezi sa izdavanjem bh. viza u Pakistanu
Foto: Arhiva | Crnadak daje izjavu u vezi sa izdavanjem bh. viza u Pakistanu

SARAJEVO - Igor Crnadak, bivši ministar inostranih poslova BiH, došao je danas u prostorije Granične policije BiH u svojstvu svjedoka, radi davanja izjave u vezi sa izdavanjem bh. viza u Pakistanu.

To je za "Nezavisne novine" potvrdila Franka Vican, portparolka Granične policije BiH.

Granična policija BiH je prošle godine Tužilaštvu BiH dostavila informaciju o nezakonitom načinu pribavljanja viza BiH od strane državljana Pakistana u Ambasadi BiH u Islamabadu.

Oni su, kako se navodi, prilikom apliciranja za vizu BiH davali pogrešne podatke ili prikrivali okolnosti važne za izdavanje vize ili su ih dobijali na nezakonit način uz pomoć trećih osoba, s tim što je, kako se ističe, stvarna namjera pribavljanja vize BiH bila da iskoriste teritoriju BiH za odlazak u zemlje EU.

"Nakon što je Tužiteljstvo BiH u 2020. godini dostavilo Graničnoj policiji BiH naredbu za poduzimanje određenih istražnih radnji u cilju prikupljanja dokaza o počinjenom kaznenom djelu, kao i zahtjev za dostavljanjem informacija, Granična policija BiH je u proteklom razdoblju poduzela naložene mjere i radnje o čemu je Tužiteljstvu BiH dostavila izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama", rekli su za "Nezavisne novine" iz GP BiH.

Kako dodaju, Granična policija BiH provodi mjere i radnje iz svoje nadležnosti te će protiv određenih državljana Pakistana, koji su, kako se navodi, "učestvovali u nezakonitom pribavljanju bh. viza", Tužilaštvu BiH podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu za krijumčarenje osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije