BiH

Crnadak i Golić o Trgovskoj gori: Vrbine bolja lokacija

Crnadak i Golić o Trgovskoj gori: Vrbine bolja lokacija
Foto: Anadolija | Crnadak i Golić o Trgovoskoj gori: Vrbine bolja lokacija

BANJALUKA - Igor Crnadak, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine pred sutrašnje obraćanje na generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču danas je sa Srebrenkom Golić, ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske razgovarao o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

On će skrenuti pažnju na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, u blizini opštine Novi Grad, te predstaviti sve što je urađeno u prethodne četiri godine.

"Problem Trgovske gore iz ugla BiH stavljen je na mapu problematičnih tačaka iz ugla nuklearne bezbjednosti još 2015. i nakon toga je krenuo intenzivan rad institucija i zato mislim da smo mi u prilici da u ovom slučaju ponudimo čvrste argumente, ponudimo činjenice u našu korist, konkretno i detaljno obrazloženje zašto to odlagalište ne treba da bude na Trgovskoj gori, ne treba da bude tu gdje će ugroziti stotine hiljada ljudi, stanovništvo BiH, nego treba da se nađe neko bolje rješenje", kazao je Crnadak i dodao da su intenzivirani razgovori oko toga da lokacija treba da bude u neposrednoj blizini nuklearne elektrane Krško.

Istakao je da će razgovore za ministrima inostranih poslova Slovenije i Hrvatske pri čemu će prenijeti stav da bi iz ugla i struke i politički gledano lokacija uz Krško bila bi najbolje rješenje i stavila bi tačku na problem Trgovska gora.

"BiH mora ići do kraja iskoristiti sve raspoložive mogućnosti i mjere da prvo pokuša da ne bude takva odluka, a ako bi bila da se svim drugim sredstvima borimo da to ne bude realizovano", kazao je Crnadak.

Ministarka Golić istakla je da od 2015. godine sve ranje i postupke pokušavaju usmjeriti prema vlastima Hrvatske odustanu od namjere da na toj lokaciji odlažu nuklearni otpad.

"Cilj današnjeg radnog sastanka bio je da Crnatka upoznamo sa detaljima koje smo učinili i šta smo sve pisali vlastima Hrvatske da odustanu od ovog lokaliteta i da izmjeste odlaganje ovog radioaktivnog otpada u mjesto Vrbine kao što su im predlagali kolege iz Republike Slovenije", kazala je Golić.

Ona je podsjetila da je Vlada RS na prošloj sjednici proglasila Park prirode Una, koji je planiran prostornim planom iz 2015. godine, što je još jedan od odbrambenih mehanizama prema vlastima Hrvatske.

Dodala je i da je ranije Predsjedništvo BiH donijelo zaključke da se preduzmu sve neophodne diplomatske, bilateralne i multilateralne međunarodne aktivnosti u cilju sprečavanja Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na granici sa susjedima.

"27. septembra biće održan protest u Novom Gradu na koji će biti pozvani predstavnici i stanovnici svih lokalnih zajednica iz RS i FBiH, a imam informacije da će doći i predstavnici opština koje se nalaze u Hrvatskoj. Još jedan apel vlatima Republike Hrvatske promijenite odluku, odlažite svoj otpad na jednoj od sedam lokacija koje ste ranijim dokumentima predvidjeli, odnosno najbolja je lokacija mjesto Vrbine koju predlaže Republika Slovenija, odmah na mjestu nastanka uz nuklearnu elektranu Krško", rekla je Srebrenka Golić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije