BiH

Crnadak sa Vigemarkom: Formiranje vlasti značajno za nastavak puta u EU

Crnadak sa Vigemarkom: Formiranje vlasti značajno za nastavak puta u EU
Foto: N.N. | Crnadak sa Vigemarkom: Formiranje vlasti značajno za nastavak puta u EU
Srna

SARAJEVO - Formiranje vlasti na nivou BiH veoma je značajno za nastavak evropskog puta i sprovođenje reformi od kojih najveću korist imaju građani BiH, izjavio je danas ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak tokom oproštajne posjete šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka.

Crnadak je izrazio nadu da će sporazum koji su, uz podršku EU, potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA biti sproveden do 5. septembra, kako su se i obavezali, i da će vlast biti ubrzo formirana, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je naglasio da o članstvu u EU postoji konsenzus unutar BiH, u oba entiteta i među pripadnicima sva tri naroda, te da je to najvažniji spoljnopolitički cilj BiH.

Govoreći o sprovođenju reformi i nastavku evropskog puta BiH, Crnadak je istakao da je glavna odgovornost na domaćim političarima, posebno onima koji su preuzeli na sebe obavezu formiranja vlasti na nivou zajedničkih institucija BiH.

On je napomenuo da je dio odgovornosti i na strani EU, te da je neophodno da EU snažnije insistira na sprovođenju standarda i evropskih vrijednosti, kao i pravila ponašanja.

Crnadak je istakao da je posebno važno ne tolerisati visok nivo korupcije i da što prije, uz podršku EU, budu sprovedene izborne preporuke iz Izvještaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o opštim izborima u BiH 2018.

On je izrazio uvjerenje da je evropski put BiH nezaustavljiv i da će u što skorijem vremenu biti usvojen akcioni plan za sprovođenje 14 preporuka iz izvještaja Evropske komisije, te da će se početi sa njegovom realizacijom.

Crnadak je odlazećem šefu Delegacije EU u BiH poželio sreću na novoj funkciji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije