BiH

Crnadak uputio dopis Izvršnom obavještajnom odboru: Zašto je zabranjen ulazak Prilepinu u BiH?

Crnadak uputio dopis Izvršnom obavještajnom odboru: Zašto je zabranjen ulazak Prilepinu u BiH?
Foto: Ilustracija | Crnadak uputio dopis Izvršnom obavještajnom odboru: Zašto je zabranjen ulazak Prilepinu u BiH?

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak uputio je 24. avgusta 2018. godine dopis Izvršnom obavještajnom odboru, povodom uskraćivanja prava na ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljaninu Ruske Federacije Zaharu Prilepinu.

Ministar Crnadak je od Izvršnog obavještajnog odbora, kojeg čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministri Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda
zatražio dostavljanje svih raspoloživih informacija u vezi s postupkom donošenja odluke o uskraćivanju prava na ulazak u BiH Zaharu Prilepinu, kao i informaciju o usklađenosti ove odluke sa važećim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar Crnadak je ukazao na važnost dobrih odnosa izgrađenih na uzajamnom povjerenju između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine će, nakon dobijanja informacija od Izvršnog obavještajnog odbora, Ambasadi Ruske Federacije poslati odgovor na notu kojom su tražili obrazloženje ovog slučaja.

Inače, Prilepinu je zabranjen ulazak u BiH zbog bezbjednosnih razloga, a Obavještajno-bezbjednosna služba BiH odredila je zabranu zbog "prijetnje po bezbjednost BiH".

"Njegovo prisustvo na teritoriji Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima", stoji u dokumentu OBA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije