BiH

Čubrilović: 9. januar istorijska činjenica ustanovljenja Srpske

Čubrilović: 9. januar istorijska činjenica ustanovljenja Srpske
Foto: NSRS | Čubrilović: 9. januar istorijska činjenica ustanovljenja Srpske

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da je za Narodnu skupštinu 9. januar istorijska činjenica ustanovljenja Republike Srpske i da će tako i ostati.

Čubrilović je upoznao skupštinske članove Odbora za ustavna pitanja o tome da je odluka Ustavnog suda BiH kojom se usvaja zahtjev dijela delegata jednog kluba u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana dva, stav jedan Zakona o Danu Republike Srpske zvanično zaprimljena u Narodnoj skupštini 19. aprila, da je objavljena u "Službenom glasniku BiH" i stupila na snagu.

On je rekao da u toj odluci Ustavni sud nije osporio pravo Republike Srpske da proglasi i slavi svoj Dan Republike, nego da je naveo da 9. januar nije ustavan, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je rekao da u odluci nisu navedeni ni argumenti ni razlozi koji obrazlažu zbog čega je sud presudio na ovaj način.

"Za Narodnu skupštinu 9. januar je istorijska činjenica ustanovljenja Republike Srpske i tako će i ostati", naglasio je Čubrilović.

U saopštenju se navodi da je Odbor za ustavna pitanja utvrdio odgovore Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 27 i člana 31, stav 4, Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i za ocjenu ustavnosti člana 10 stavova tri, četiri i sedam Zakona o porezu na dohodak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije