BiH

Čubrilović: Dijalog i kompromis - izlaz iz političke krize u BiH

Čubrilović: Dijalog i kompromis - izlaz iz političke krize u BiH
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Čubrilović: Dijalog i kompromis - izlaz iz političke krize u BiH

BANJALUKA - Predsjednik Demokratskog saveza (Demos) Nedeljko Čubrilović smatra da je izlaz iz postojeće političke krize u BiH u dijalogu i kompromisu unutar političke scene BiH.

Nakon svečanosti u Banjaluci povodom obilježavanja treće godine od osnivanja ove političke partije, te radnog sastanka Predsjedništva i Glavnog odbora Demosa, Čubrilović je rekao novinarima da Demos želi kompromisnim rješenjima da doprinese političkoj stabilizaciji u Republici Srpskoj i BiH.

"Turbulencije koje se dešavaju ovih dana i ovih mjeseci ne idu nikome u prilog. Veliki doprinos tome dala je međunarodna zajednica svojim nesmotrenim odlukama odlazećeg visokog predstavnika, te Ustavni sud BiH koji je direktno uticao na razvoj događaja koji su uslijedili nakon toga", istakao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Republika Srpska ranije uputila poziv na dijalog u BiH na koji nije želio da reaguje bošnjački narod, ističući da su nakon toga uslijedile određene odluke, pa sada ponovo Srpska treba da bude odgovorna za ovu situaciju.

Čubrilović je naveo da je međunarodna zajednica "dolila ulje na uzavrelu vatru unutar političke scene BiH".

Prema njegovim riječima, Demos će biti politička opcija stabilizacije normalnih političkih odnosa borbom za normalizaciju u svakom segmentu života, od realnog sektora do kulture i sporta.

Čubrilović je čestitao tri godine od osnivanja svim članovima i simpatizerima Demosa.

Pismo Turkovićeve neće ništa značiti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da pismo koje je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju zbog stavova mađarskog premijera Viktora Orbana u vezi sa podrškom Republici Srpskoj, neće ništa značiti.

Čubrilović je rekao, povodom pisma Turkovićeve, da ne zna na koji način komentarisati nekoga ko želi potpunu unitarizaciju BiH.

"Turkovićeva se dokazala u svom političkom djelovanju i njeno pismo u tim odnosima neće ništa značiti. Nije to podrška samo Orbana, mnogo je važnija podrška svih onih koji žele Republiku Srpsku da vide unutar BiH kao jedan organizovani dio BiH", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Čubrilović je poručio da je Republika Srpska jedini dio BiH koji funkcioniše u punom kapacitetu, jedini dio koji je implementirao izborne rezultate i jedini dio u kojem svi njeni dijelovi funkcionišu na zakonit način, te da Srpska ne radi ništa iznad Ustava i njenih nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije