BiH

Čubrilović: Haški tribunal osnovan prvenstveno da bi okrivio Srbe

Čubrilović: Haški tribunal osnovan prvenstveno da bi okrivio Srbe
Foto: NN Arhiva | Čubrilović: Haški tribunal osnovan prvenstveno da bi okrivio Srbe

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Haški tribunal, drugostepenom presudom generalu Ratku Mladiću, samo potvrdio da je osnovan da bi prvenstveno okrivio Srbe za sve strahote ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"Odavno je jasno da Haški tribunal, jednostarnim i selektivnim pristupom, nije opravdao svoju ulogu, koja je trebalo da utvrdi pravdu i da doprinese pomirenju. Da nije tako, presudu generalu Mladiću ne bi danas sa slobode pratili Ante Gotovina, Naser Orić, Atif  Dudaković i brojni drugi bošnjački i hrvatski oficiri koji su odgovorni za brojne počinjene zločine nad srpskim vojnicima i civilima", rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je za zločine u Hagu bio optužen gotovo cijeli srpski politički, vojni i policijski vrh, što nije primjenjeno kada je riječ o drugim zaraćenim stranama na prostoru bivše Jugoslavije.

"Haški tribunal je radio veoma pristrasno i svojim selektivnim suđenjem nije doveo do boljeg razumijevanja i pomirenja u regionu", rekao je Čubrilović

Izražavajući saosjećanje sa svima onima koji su pretrpjeli ratne strahote, Čubrilović je rekao da niko nema namjeru da brani one koji su, izvan svake razumne sumnje, počinili zločine. 

On je dodao da se od Haškog trubinala očekivalo da procesuira sve pojedince koji su počinili zločine u ratovima vođenim na prostoru bivše Jugoslavije, uključujići i počinioce zločina nad srpskim narodom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije