BiH

Čubrilović: I sada potrebno jedinstvo kao i prije 30 godina

Čubrilović: I sada potrebno jedinstvo kao i prije 30 godina
Foto: Velibor Tripić | Čubrilović: I sada potrebno jedinstvo kao i prije 30 godina

BANJALUKA - Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da već 30 godina Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) pokazuje da je hram demokratije te da se nada da će u narednom periodu NSRS uspjeti da se odupre pritiscima i sačuva nadležnosti koje ima.

Čubrilović je na svečanoj akademiji povodom 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske istakao da je potrebno srpsko jedinstvo kao i prije 30 godina. 

"Naša skupština nastavlja pravni i politički kontinuitet Skupštine srpskog naroda u BiH koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine. Srpski poslanici u nemogućnosti da zaštite konstitutivnost i ravnopravnost svog naroda u BiH bili su prinuđeni da formiraju Skupštinu srpskog naroda kako bi sačuvali pravo na opstanak i fizičku egzistenciju", poručio je Čubrilović.

On je naglasio da je to bio odgovor na politiku vodstva hrvatskog i muslimanskog naroda.

"Dužni smo da se prisjetimo svih učesnika prve osnivačke Skupštine, a pogotovo onih koji nisu više među nama. Obaveza je da njegujemo kulturu pamćenja, da sa ponosom pamtimo sve one koji su ugradili sebe u Republiku Srpsku", rekao je Čubrilović. 

Naglasio je da je zahvaljujući njihovoj slozi u ključnim trenucima Srpske, Republika ostala i opstala.

"Izazovi današnje Skupštine nisu ništa manji nego prije deset ili 20 godina.  NSRS trebamo sačuvati, braniti i predati je u sigurne ruke budućim generacijama", istakao je Čubrilović.

Višković: Hrabra odluka o formiranju Skupštine srpskog naroda

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila hrabra odluka da bude formirana Skupština srpskog naroda u BiH, ali da je to značilo opstanak srpskog naroda na vjekovnim ognjištima.

"To je bila hrabra odluka i da nije bilo nje, ko zna šta bi bilo za srpski narod na ovim prostorima", rekao je Višković novinarima.

On je naglasio da Narodna skupština 30 godina od formiranja pokazuje demokratski kapacitet i ima najznačajniju ulogu u donošenju nekih odluka.

"Kao i prije 30 godina Narodna skupština Republike Srpske danas ima ulogu ako se uzmu u obzir odnosi u BiH. Vjerujem da se Srbi, Hrvati i Bošnjaci mogu dogovoriti, ali je nažalost međunarona zajednica kreator nekih odluka", smatra Višković.

To, tvrdi on, međunarodna zajednica može veoma brzo riješiti, a sigruno je da BiH može opstati u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno kao zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

U Kulturnom centru Banski dvor u toku je svečana akademija povodom 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Cvijanović: Ovo vrijeme podsjeća na neka ranija vremena donošenja teških odluka

Željko Cvijanović predsjenik Republike Srpske rekla je da je NSRS za 30 godina postojanja ispunila svoje obaveze i izvršila zadatak.

"Ovo vrijeme podsjeća na neka ranija vremena donošenja teških odluka, "rekla je Cvijanovićeva dodajući da je Republika Srpska iz godine u godinu sve jača.

Dodik: Narodna skupština Republike Srpske donosila teške i časne odluke

Milorad Dodik član Predsjedništva Republike Srpske rekao je da je u posljednjih 30 godina Narodna skupština Republike Srpske donosila teške i časne odluke.  "Ljudi koji su imali u sebi političke odlučnosti imali su viziju da se okupe i pet mjeseci prije oružanih sukoba donesu odluku o formiranju Skupštine srpskog naroda" rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije