BiH

Čubrilović: OEBS doprinio razumijevanju procesa Srpske i BiH

Čubrilović: OEBS doprinio razumijevanju procesa Srpske i BiH
Foto: Arhiva | Čubrilović: OEBS doprinio razumijevanju procesa u kojima su Srpska i BiH

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je OEBS svojim radom doprinio razumijevanju procesa u kojima su Republika Srpska i BiH.

"Ne bih volio da nam pojedinačne stvari odvlače pažnju, opšte treba da budu prioritet i nadam se da ćemo u tom pravcu i dalje raditi i sarađivati", istakao je Čubrilović u obraćanju učesnicima koordinacionog sastanka Misije OEBS-a i rukovodstva Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je izrazio očekivanje da će se na današnjem sastanku doći do zaključaka i stavova o tome koji dodatni napor Narodna skupština Republike Srpske treba da učini kako bi mogla doprinijeti svom efikasnijem radu.

On je dodao da je OEBS jedna od rijetkih međunarodnih organizacija koja je prihvatljiva za sve strukture vlasti u BiH, pa tako i Narodnu skupštinu Republike Srpske i da je ta saradnja veoma uspješna na obostrano zadovoljstvo.

Čubrilović je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske osavremenila i tehnološki unaprijedila svoj rad, usvojila određene standarde, a njeno rukovodstvo imalo priliku da posjeti parlamente u okruženju i EU i da sa njima sarađuje.

"Svega toga ne bi bilo da nije bilo angažovanja Misije OEBS-a u BiH i predanog rada izabranih zvaničnika i stalno zaposlenih stručnih ljudi u Narodnoj skupštini Republike Srpske", istakao je Čubrilović.

On je izrazio očekivanje da će veoma uspješna saradnja Narodne skupštine i OEBS-a biti nastavljena i u buduće, dodajući da je šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton tome dao veliki doprinos, kao i njegovi prethodnici.

Berton je rekao da današnji sastanak predstavlja novi pristup misije OEBS-a u BiH u vezi sa saradnjom sa Narodnom skupštinom Republike Srpske koja je zasnovana na uključivanju rukovodstva Narodne skupštine u zajedničko planiranje buduće podrške.

"Na ovaj način bismo osigurali da ćemo raditi zajedno gdje je pomoć najviše potrebna s ciljem unapređenja unutrašnjeg kapaciteta Narodne skupštine, kao i pokretanje ključnih zakona koji će doprinijeti neophodnim reformama", istakao je Berton.

On je rekao da će biti uzeti u obzir zaključci sa ovog sastanka prilikom zajedničkog dogovora o budućim projektima i planovima ka povećanju zakonodavne efikasnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije