BiH

Čubrilović: Srpska ne krši Dejton, nema osnova za djelovanje OHR-a

Čubrilović: Srpska ne krši Dejton, nema osnova za djelovanje OHR-a
Foto: N.N. | Čubrilović: Srpska ne krši Dejton, nema osnova za djelovanje OHR-a

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da Srpska ne krši Dejtonski sporazum i da nema razloga da se očekuje da će visoki predstavnik ući u proces suspenzije njenih funkcionera.

"Odakle ta prava visoki predstavnik treba da crpi? Po kom međunarodnom pravu, zakonu ili ustavu to može da radi? Kažu da BiH nije protektorat, pa ako nije onda ne mogu da se tako ponašaju. Ovdje je ljudima zabranjivano pravo na rad", istakao je Čubrilović.

On je naveo da je BiH međunarodno priznata i da to Srpska ne negira ni u zaključcima usvojenim na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

"Visoki predstavnik Valentin Incko je u nekoliko izvještaja okvalifikovao Republiku Srpsku kao remetilački faktor u BiH, a mnoge stvari iznesene u izvještaju nisu činjenice. I to može biti jedan od razloga što je održana posebna sjednica Narodne skupštine", rekao je Čubrilović za RTRS, navodeći da niko nema ništa lično protiv Incka, već je problem njegovo ponašanje u određenom periodu i predstavljanje BiH u UN.

On je ocijenio da je Narodna skupština usvojila politički akt kojim je prije svega izražena suverena volja naroda Republike Srpske, potvrđena suverenost Srpske u BiH u okvirima Dejtonskog sporazuma, državotvornost i integritet institucija Republike Srpske i prepoznata složenost i ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi BiH.

"Ne može niko Narodnoj skupštini da kaže da ne može da iznese svoj politički stav. Poruka i sadržaj zaključaka su zasnovani na Ustavu i Dejtonskom sporazumu i svi pozivaju na poštivanje Dejtonskog sporazuma. To spore neki koji sebe smatraju vrhunskim tumačima određenih političkih rješenja u BiH, a oni nisu definisani u Ustavu", kaže Čubrilović.

Na pitanje da li se može očekivati da Tužilaštvo BiH pokrene procese protiv funkcionera Srpske zbog zaključaka Narodne skupštine, Čubrilović je rekao da za to nema razloga.

U zaključcima Narodne skupštine navedeno je, podsjetio je Čubrilović, da Srpska i Federacija BiH moraju sagledati situaciju i razgovarati o svim problemima.

"Međutim, ne možemo amnestirati ulogu stranaca i njihov odlučujući uticaj u pojedinim stvarima koje su se ovdje desile", rekao je Čubrilović.

Na pitanje da li OHR koji je prenio nadležnosti Srpske na nivo BiH treba i da ih vrati, Čubrilović je rekao da su mnoge stvari nametnute i da se zna na koji način je to prihvaćeno i kako može da bude vraćeno.

"Sve zainteresovane strane, sva tri naroda, oba entiteta i svi parlamenti koji su usvajali nametnute odluke treba da usvoje nove odluke koje budu dogovorene. Moramo krenuti putem dogovora. Ovoj zemlji treba dogovor i saglasnost najjačih političkih stranaka. Ne može se odustati od dogovora. Moramo izgraditi kulturu kompromisa. Mnoga rješenja neće ugledati svjetlost dana ako ne bude postignut dogovor", poručio je predsjednik Narodne skupštine.

Prema njegovim riječima, BiH se treba okrenuti slovu i izvornom Dejtonskom sporazumu.

"Ustav je načelan, koristi se na osnovu zakonskih rješenja koja su usklađena sa njim. Treba vidjeti koja su zakonska rješenja proistekla iz njega i koja su dala određen stepen funkcionalnosti ove države i rada njenih institucija. Niko neće biti protiv onoga što je bolje, niti će tražiti mijenjanje onoga što je dobro", dodao je Čubrilović.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Čubrilović je naveo da vjeruje da će veoma brzo biti uspostavljen novi Savjet ministara.

"Vjerujem da su ljudi uvidjeli da je ovo gubljenje vremena za sve i da treba formirati novi Savjet ministara u narednih mjesec dana", rekao je Čubrilović.

On smatra da je usvajanje godišnjeg nacionalnog plana za članstvo u NATO-u izmišljen uslov za formiranje Savjeta ministara.

"Ne bi trebalo biti nikakvog uslovljavanja da se formira novi Savjet ministara", istakao je Čubrilović.

On je odbacio spekulacije da je posebna sjednica Narodne skupštine održana zbog toga što već 13 mjeseci nije konstituisana vlast na nivou BiH.

"To neki žele da podvedu pod to. Nema jednog osnovnog razloga zbog kojeg je održana sjednica. Ni rezolucija SDA nije jedini osnov. Ovdje su nabrojani problemi koji postoje i zbog kojih BiH nije funkcionalna zemlja", naglasio je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije