BiH

Čubrilović: Ustavni sud BiH odavno instrument jedne politike i jednog naroda

Čubrilović: Ustavni sud BiH odavno instrument jedne politike i jednog naroda
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Čubrilović: Ustavni sud BiH odavno instrument jedne politike i jednog naroda

BANJALUKA – Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, rekao je da je Ustavni sud BiH odavno instrument samo jedne politike i samo jednog naroda u BiH.

Čubrilović je, nakon današnje odluke Ustavnog suda BiH da neustavnim proglasi Zakon o neprimjenjivanju Odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, rekao da je ovo još jedan korak ka zaoštravanju političkih prilika u BiH.

"Isti sud je prije desetak dana donio odluku o privremenom stavljanju van snage Zakona o lijekovima, a danas Odluku o nametnutom Inckovom zakonu. Ovim je Ustavni sud BiH već započeo predizbornu kampanju samo jedne politike u BiH", rekao je Čubrilović.

On je dodao da je Odbor za ustavna pitanja u odgovoru koji je u februaru poslao Ustavnom sudu BiH na zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, koji je pokrenulo sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, iznio valjane dokaze za njegovo odbacivanje, ali da je Ustavni sud BiH, uprkos tome, donio još jednu političku odluku.

"Svima je jasno da dio Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske nema Ustavom BiH predviđenu procesnu mogućnost za pokretanje postupka, jer Vijeće naroda nije poseban zakonodavni organ. Zbog toga je samo podnošenje ovog, ali i drugih zahtjeva, suprotno članu VI/3a) Ustava Bosne i Hercegovine i Ustavni sud nije imao ustavni osnov za njegovo razmatranje i bio je dužan da ga odbaci", rekao je Čubrilović. 

On je naglasio da visoki predstavnik nema ovlašćenje da donosi zakone, te podsjetio da je i Venecijanska komisija u studiji u kojoj se bavi ovlašćenjima visokog predstavnika navela da "demokratski princip suvereniteta naroda traži da zakone usvaja tijelo koje je narod izabrao".

Čubrilović je naglasio da ovakvim i sličnim odlukama Ustavni sud BiH pokušava da promijeni dejtonsku strukturu BiH i da se stavi iznad Ustava i zakona ove zemlje, ali i međunarodnih akata, svjesno i planski ih kršeći zarad ostvarivanja političkih želja jedne politike i samo jednog naroda u BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije