BiH

Čubrilović: Važna istrajnost nakon odluka Narodne skupštine RS

Čubrilović: Važna istrajnost nakon odluka Narodne skupštine RS
Foto: Arhiva | Čubrilović: Važna istrajnost nakon odluka Narodne skupštine RS

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović apelovao je na sve političare iz Srpske da ostanu istrajni nakon zajedničkog usvajanja Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i zaključaka kojim su odbacili te nametnute odluke.

"Apelujem na njih da pokažu visok stepen razumijevanja nakon što smo uradili ono što narod od nas očekuje zbog čega treba da iskažemo stepen jedinstva neophodan u ovom trenutku. Takođe, očekujemo da sa druge strane dobijemo pozitivnu reakciju kako bismo u BiH pristupili pregovorima do kojih treba doći poslije svake krize", rekao je Čubrilović za ATV.

On je konstatovao da se u smislu donošenja pomenutih akata djelovalo zakonito i adekvatno.

"Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske podrazumijeva da će biti kažnjen svako ko negira Srpsku, vrijeđa da je ona genocidna tvorevina, da je stvorena na zločinima...", rekao je Čubrilović.

On je izrazio nadu da prijave u skladu sa Inckovim nametnutim odlukama neće ugledati svjetlost dana, te da će prevladati razum.

"Mislim da će se naći ljudi koji kroz razgovor dolaze do rješenja koja u konačnici moraju biti pozitivna. Bolje da tražimo kompromis mi u BiH nego da nam se nameću rješenja i izazivaju ovakve političke krize poput trenutne", rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da se ova kriza neće brzo završiti, ali je apelovao na građane da ostanu mirni i posvećeni onome što trenutna politika jedinstveno poručuje međunarodnoj zajednici i Republici Srpskoj.

Čubrilović je rekao da Vijeće naroda Srpske nema uslova da pokreće vitalni interes u vezi sa donesenim aktima, ali da je konačna instanca Ustavni sud Srpske koji će dati konačni stav.

"Ništa tu nije urađeno protivustavno i protivzakonito, niti protivno međunarodnim konvencijama", rekao je Čubrilović.

On je rekao da je Narodna skupština Srpske definisala ponašanje srpskih političkih predstavnika kada je riječ o Kristijanu Šmitu.

Čubrilović je naveo da ni Šmitu nije od koristi Inckova odluka, kao i za njegovo buduće djelovanje u BiH.

On je ponovio da određene stranke iz reda bošnjačkog naroda nijednim gestom ne doprinose racionalnom razmišljanju, pa su tako na nož ranije dočekali i odbili ponude iz Srpske za otvoren dijalog o budućnosti BiH, bez uticaja sa strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije