BiH

Čubrilović: Vojna vježba na Manjači ne utiče na neutralnost RS

Čubrilović: Vojna vježba na Manjači ne utiče na neutralnost RS
Foto: NS RS | Čubrilović: Vojna vježba na Manjači ne utiče na neutralnost RS
Srna

SARAJEVO - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas, u vezi sa najavljenom zajedničkom vojnom vježbom Oružanih snaga BiH i Vojske SAD na Manjači, da ne vidi ništa sporno niti loše, pogotovo što ta vježba ne utiče na neutralnost Republike Srpske.

"Ako su nadležne institucije u BiH dale saglasnost za tu aktivnost, ne vidim razlog zašto i oni koji imaju neutralnost ne bi mogli tu da učestvuju, a za to ima primjera koliko hoćete. Ovdje će i Srbija da ima vježbe, a mi ni sa njima nemamo nikakav pakt, nikakav savez, tako da ne vidim u tome ništa loše", rekao je Čubrilović za televiziju "N1".

Ako su namjere korektne, istakao je on, i ako ne postoji neki drugi cilj, onda je sve u redu, ali ako neko ima neke druge ili više informacija o tome, taj treba da da svoj sud.

Prema njegovim riječima, vojska se mobiliše kod svih elementarnih nepogoda, kao što je to bilo 2014. godine kada su BiH pogodile istorijske poplave i kada je pokazan zaista visok nivo efikasnosti vojske, kao veoma dobrodošle organizacije u tim uslovima.

Oružane snage BiH, a pogotovo ova tri puka koja baštine tradicije svog naroda, zaista nisu osposobljene za neku mobilizaciju na koju vi ciljate, na neku "oružanu pobunu". Vojska svoju ulogu ima i u mirnodopskim uslovima i dobro je došla, ali računati ovdje na vojsku kao na neku oružanu silu, zaista je besmisleno, poručio je predsjednik Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je ocijenio da je u vrijeme velikih poplava 2014. godine ostvarena uspješna saradnja vojnih jedinica i institucija i drugih segmenata društva iz različitih dijelova BiH koji su pružili pomoć stanovništvu poplavljenih područja, posebno u dobojskoj regiji.

"I lično sam se u uvjerio da je to dobro funkcionisalo, jer sam i sam bio tada na terenu, tako da mogu ocijeniti da su na efikasan način spaseni mnogi životi i imovina", rekao je Čubrilović.

On je zaključio da vojska zaista jeste oružana sila, ali u BiH ona se isključivo koristi u mirnodopske svrhe.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije