BiH

Čubrilović u Rusiji: Ništa prirodnije od saradnje bratskih naroda

Čubrilović u Rusiji: Ništa prirodnije od saradnje bratskih naroda
Foto: assembly.spb.ru | Čubrilović u Rusiji: Ništa prirodnije od saradnje bratskih naroda

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas u Sankt Peterburgu 25 godina postojanja tamošnje Zakonodavne skupštine, prenijevši rukovodstvu tog političkog tijela iskrene čestitke rukovodstva i građana Srpske.

Čubrilović se na svečanoj sjednici povodom obilježavanja godišnjice Zakonodavne skupštine obratio u ime Srpske i rekao da u bratskoj Rusiji ne mora objašnjavati koliko je važno postojanje Republike za opstanak srpskog naroda u BiH.

On je naveo da je 25 godina uspješnog rada Zakonodavne skupštine, kao najvišeg predstavničkog organa sjeverne ruske prijestonice, a unutar velike i moćne Ruske Federacije, važno za sve građane koji žive u Sankt Peterburgu.

"Iskreno se radujemo svim vašim uspjesima i želimo vam da u budućnosti ostvarite još bolje rezultate", rekao je Čubrilović u obraćanju.

On je naglasio da je za Srpsku važno što od međusobnih prijateljskih odnosa i posjeta građani imaju korist.

"Uspostavljeni su odlični bilateralni odnosi, ne samo između naših skupština, već i gradova Banjaluka i Sankt Peterburg, a posebno u oblasti nauke, obrazovanja, kulture, umjetnosti, zdravstva i drugih područja djelovanja", rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da su prije samo nekoliko dana u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci ljekari oba grada zajednički uspješno obavili nekoliko složenih operacija.

Čubrilović je istakao da nema ništa prirodnije od međusobnog uvažavanja i saradnje bratskih naroda - ruskog i srpskog u svim oblastima života i pozvao ruske zvaničnike iz Sankt Peterburga da ponovo posjete Banjaluku.

Na svečanoj sjednici Zakonodavne skupštine govorili su njen predsjednik Vjačelsav Makarov, predsjednik Savjeta federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov.

Čubrilović je u Rusiju otputovao na poziv Makarova.

On i Makarov su 30. marta 2017. godine u Banjaluci potpisali Protokol o rezultatima pregovora između Narodne skupštine i parlamenta Sankt Peterburga kojim se izražava opredjeljenje da će razvoj saradnje dva parlamenta u velikoj mjeri doprinositi razvoju Srpske i Sankt Peterburga.

U Protokolu je navedeno da Narodna skupština i Zakonodavna skupština Sankt Peterburga izražavaju spremnost da razvijaju i pojačavaju kontakte na principima jednakosti i međusobnog interesa, razmjenjuju iskustva putem radnih sastanaka delegacija dva parlamenta, te doprinose razvoju međusobnih poslovnih kontakata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije