BiH

Cvijanović: Apelacija SDA još jedan u nizu upornih udara na Srpsku

Cvijanović: Apelacija SDA još jedan u nizu upornih udara na Srpsku
Foto: N.N. | Cvijanović: Apelacija SDA još je jedan u nizu upornih udara na Srpsku

BANJALUKA - Najnovija apelacija delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske kojom od Ustavnog suda BiH traže da neustavnim proglasi Zakon o šumama Republike Srpske još je jedan u nizu upornih udara na Srpsku i njenu imovinu, ocijenila je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je istakla da je to udar i na same temelje dejtonske BiH s kojom se oni nikad nisu saživjeli jer je njihova vizija BiH ona u kojoj jedan dominira nad drugim.

"Ovom apelacijom ne osporava se samo konkretan zakon već i sam Ustav BiH u kojem ne postoji nijedna odredba koja bi BiH priznala pravo vlasništva i gazdovanja šumom i šumskim zemljištem", rekla je Cvijanovićeva za "Glas Srpske".

Ona je navela da je jasno da oni to rade računajući na svesrdnu podršku Ustavnog suda BiH, stranih sudija, OHR-a i značajnog dijela međunarodnog faktora s namjerom razvlašćivanja Republike Srpske i pravljenja unitarne države.

Prema njenim riječima, sve je to odavno postalo degutantno, a šanse za normalan život srozalo na najniži nivo.

"Ovo je ponovljeni obrazac zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa i samog Vijeća naroda Republike Srpske od strane bošnjačkih delegata, jer se i jedno i drugo koristi za ostvarenje političkih ciljeva, zbog čega se postavlja pitanje i svrhe samog postojanja ove nametnute institucije", rekla je Cvijanovićeva.

Podnošenjem ove apelacije, dodala je, SDA još jednom dokazuje da je svjetski šampion u produkovanju političkih kriza i da ih u tome ne može zaustaviti ni trenutna epidemiološka situacija, ni činjenica da ljudi svakodnevno umiru od opake bolesti, ali ni to što je FBiH na evropskom i svjetskom začelju po broju nabavljenih vakcina protiv virusa korona.

Cvijanovićeva smatra da ovo sigurno nije ni prvi ni posljednji atak na Srpsku iz političkog Sarajeva.

"Ali, neće izostati ni odgovor institucija Srpske u nastojanju da se ne dozvoli razvlašćivanje i oduzimanje njenih Ustavom zagarantovanih nadelžnosti", zaključila je Cvijanovićeva.

Sedmorica delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske podnijela su Ustavnom sudu BiH apelaciju kojom traže, ne samo da se Zakon o šumama Republike Srpske proglasi neustavnim, već i da Sud donese privremenu mjeru i zabrani primjenu zakona do donošenja konačne odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije