BiH

Cvijanović: BiH će biti mnogo bolje bez stranaca

Cvijanović: BiH će biti mnogo bolje bez stranaca
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Cvijanović: BiH će biti mnogo bolje bez stranaca

​BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je danas da će BiH biti mnogo bolje ukoliko strani faktori puste da se domaći i izabrani narodni predstavnici dogovaraju i sami procjenjuju šta su njihovi interesi i potrebe.

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da od silnih stranih stručnjaka, koji su ovdje prodefilovali u posljednjih 30 godina, nije vidjela nešto dobro.

"Oni nas posmatraju kao eksperiment, u kojem malo-malo treba poslati nekog izaslanika ili da neko dođe da nam daje određene recepture za neka mikro rješenja", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da odgovorno tvrdi da su institucije u oba entiteta u BiH veoma sposobne da same donose odluke, a koje će mnogo bolje i kvalitetnije donositi kada budu imale potpunu autonomiju da se ponašaju u skladu sa ustavom i zakonom.

"Sve do sada su bile razne eksperimentalne faze", rekla je Cvijanovićeva, komentarišući najave Velike Britanije da će poslati vojne stručnjake u BiH radi borbe protiv uticaja Rusije, jačanja misije NATO-a i unapređenja stabilnosti i bezbjednosti u zemlji.

Predsjednik Srpske konstatovala je da je na ovim prostorima mnogo stranih stručnjaka, od kojih, kako je navela, neće stići bolja rješenja za ove prostore.

Penzije povećane za 55 odsto

Cvijanovićeva je izjavila da su u proteklih devet godina penzije u Srpskoj povećane za 55 odsto.

Cvijanovićeva je istakla da je proteklih godina doneseno nekoliko strateških odluka, a jedna od njih je prelazak na trezor čime je obezbijeđena redovna isplata penzija u jednom danu.

Ona je dodala da je bilo i izmjena određenih zakona, te pored redovnih i vanredna usklađivanja penzija.

Cvijanovićeva je podsjetila da je od 2000. do 2005. godine bio težak period za penzionere, kada im nisu isplaćivane u cijelom iznosu ionako male penzije.

"Ali, od 2006. godine krenuli smo da mijenjamo odnos prema penzionerima i penzionoj politici", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon svečane akademije povodom 30 godina rada Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srpske.

Ona je naglasila da se kontinuirano išlo u susret potrebama penzionera, koji znaju da cijene napore institucija Srpske, prije svega Vlade i Fonda, ali i ostalih funkcionera koji su doprinijeli stabilnosti Fonda, odnosno redovnosti isplate penzija.

"Zadovoljna sam da je Vlada u mogućnosti da obezbjeđuje redovno povećanje penzija", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je zadovoljna što je kao premijer i predsjednik Srpske uvijek imala odličnu saradnju sa Fondom i Udruženjem penzionera koji su davali poseban doprinos u socijalnom dijalogu i postizanju dobrih rješenja.

Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će i u buduće biti nastavljena čvrsta veza institucija Srpske i Udruženja penzionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije