BiH

Cvijanović: "Dani Srpske u Srbiji" dodatno jačanje veza Srbije i Srpske

Cvijanović: "Dani Srpske u Srbiji" dodatno jačanje veza Srbije i Srpske
Foto: Srna | Cvijanović: "Dani Srpske u Srbiji" dodatno jačanje veza Srbije i Srpske

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su "Dani Srpske u Srbiji" izuzetno uspješan projekat saradnje i promocije što pokazuje i sve veći broj lokalnih zajednica koje žele da učestvuju u ovoj manifestaciji čiji je osnovni cilj promocija privrednih, kulturnih, turističkih i sportskih sadržaja, kao i dodatno jačanje veza Srbije i Republike Srpske.

"O obimu, značaju, ali i uspješnoj organizaciji ove manifestacije dovoljno govori činjenica da smo prve godine počeli u Beogradu, a da smo ovaj put oborili sve rekorde, realizujući aktivnosti u 21 gradu širom Srbije", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju zvanicama u Narodnom pozorištu u Beogradu na zatvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".

Ona je rekla da joj čast i zadovoljstvo što je večeras u Beogradu i što ima priliku da prisustvuje svečanom zatvaranju ove veoma značajne i, sada već, tradicionalne manifestacije, koju je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji uspješno organizovalo već sedmi put.

"O bliskosti naroda koji živi s obje strane Drine ne treba posebno govoriti, niti o tome da naši odnosi uveliko prevazilaze one formalne i institucionalne, koji su oličeni u Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama.

Ne postoji nijedan uspjeh ili problem koji se dešava u Srbiji ili Republici Srpskoj, a da on, na neki način, nije i zajednički ili da se ne osjeća ili doživljava podjednako", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da zato i svaka pobjeda Srbije, bilo da je riječ o otvaranju nove fabrike, izgradnji savremenog auto-puta ili zlatnoj medalji sjajnih odbojkašica, ljude u Republici Srpskoj čini ponosnim i srećnim.

"S druge strane, Srbija pruža veliku podršku našim naporima da obezbijedimo stabilnost i dalji razvoj Republike Srpske. Zato za nas u Srpskoj ne postoji važniji zadatak, veći interes, niti važniji cilj od daljeg učvršćivanja odnosa i sve većeg povezivanja sa Srbijom", rekla je predsjednik Republike Srpske.

Ona je navela da kroz bližu i dalju istoriju, granica sa Srbijom i njen bezbjedan prelazak često su predstavljale pitanje života i smrti, a danas je od suštinskog značaja da se obezbijedi slobodan protok ljudi, robe, ideja i kapitala, koji će biti u funkciji jačanja privredne saradnje i ukupnog razvoja.

"Veoma smo zahvalni rukovodstvu Srbije na razumijevanju, principijelnoj političkoj podršci, kao i na brojnim projektima koji su u Republici Srpskoj realizovani uz finansijsku pomoć Vlade Srbije. Važno je i na ovom mjestu podsjetiti da u Srpskoj danas skoro nema opštine u kojoj Srbija nije prisutna kroz izgrađenu ili rekonstruisanu školu, bolnicu, vrtić, put, dom kulture, most, sportsku dvoranu ili neki drugi objekat", podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Srpska zahvalna Srbiji i na pomoći koju pruža u edukaciji i usavršavanju njenog kadra u oblasti zdravstva, ali i podršci na modernizaciji obrazovnog procesa.

"Neizmjerno je važno i učešće Srbije u našim humanitarnim akcijama i sve to naši građani cijene. Oni vole što radimo i djelujemo zajedno", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da sa velikim zadovoljstvom može istaći da su odnosi Srpske i Srbije snažniji nego ikada, a da u budućem periodu mogu biti samo dodatno unapređeni.

"Veliki doprinos jačanju naših veza daje i ova manifestacija koju večeras svečano zatvaramo. U to ime, želim da izrazim posebnu zahvalnost Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu, kao i svima koji su dali svoj doprinos da `Dani Srpske u Srbiji` i ove godine budu organizovani na najvišem nivou.

Živimo u izazovnim vremenima, i dalje nosimo mnoga opterećenja iz prošlosti i borimo se sa istim stereotipima. Mnogi procesi se dešavaju oko nas, ali i u okviru nas i zato je važno da ojačamo našu poziciju za vrijeme koje dolazi", poručila je Cvijanovićeva i u ime građana i institucija Republike Srpske zahvalila Srbiji na podršci koju pruža.

U Beogradu je večeras počelo svečano zatvaranje manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", čije je programe tokom sedam dana mogla da vidi publika u 21 gradu i opštini u Srbiji.

Na početku svečanosti u Narodnom pozorištu, kojoj prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, izvedene su himne Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde".

Očekuje se obraćanje Mlađena Cicovića, direktora Predstavništva Republike Srpske koje organizuje ovu manifestaciju, a zatim i Cvijanovićeve.

Nakon toga je najavljen koncert Banjalučke filharmonije.

Tradicionalnu manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji" otvorio je 4. septembra, takođe u Narodnom pozorištu u Beogradu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je tada predložio da ova manifestacija od naredne godine nosi naziv "Dani Srpske i Srbije".

Manifestacija je ove godine imala 24 programa u više od 30 izvođenja u 21 gradu i opštini u Srbiji, a predstavljene su naučne, kulturne i umjetničke institucije iz svih dijelova Srpske i nastupili umjetnici, glumci i književnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije