BiH

Cvijanović: "Dejton" formula za opstanak BiH (Ispravljeno)

Cvijanović: "Dejton" formula za opstanak BiH (Ispravljeno)
Foto: N.N. | Cvijanović: "Dejton" formula za opstanak BiH

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat, već je uspostavio i ustavnu strukturu na osnovu koje zemlja, koja je prethodno imala teško iskustvo i stradanje, funkcioniše u miru već 24 godine.

"Mi u Republici Srpskoj smo tek s protekom godina shvatili važnost i kvalitet Dejtonskog sporazuma", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da BiH može opstati samo kao decentralizovana zemlja sa visokom autonomijom entiteta, sa balansima i predviđenim zaštitnim mehanizmima.

Nažalost, istakla je Cvijanovićeva, putem intervencija stranog faktora, ali nekad i naivnošću domaćih struktura ta izvorna dejtonska struktura je doživjela brojne devijacije, a zemlja je uvedena u stanje nekog eksperimenta.

"Kad vam kuću, umjesto njenih ukućana, uređuju oni koji u njoj ne stanuju, onda dobijete ovo što danas imamo u BiH. Za nas u Republici Srpskoj, dejtonska formula je formula za opstanak BiH, a to znači da želimo da zadržimo naša ustavom propisana prava i nadležnosti, ne želimo da ih se odričemo zbog nekih imaginacija o BiH kakva ne može da postoji", pojasnila je predsjednik Srpske.

S druge strane, istakla je Cvijanovićeva, postoje i oni koji nastoje pokazati da je Dejton prevaziđen ili nefunkcionalan da bi se zemlja centralizovala.

"Mi u Republici Srpskoj mislimo da decentralizacija nije prepreka ni funkcionalnosti niti uspješnosti, ali nasilna centralizacija jeste, i to ne samo prepreka za uspjeh, već i formula za krah. Zato je važno očuvati dejtonski koncept", zaključila je Cvijanovićeva u izjavi povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu, 21. 11. 1995., parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije "stvorena" sastavljanjem dva entiteta 1995. godine. 


NAPOMENA:

Dio članka koji nije odgovarao činjenicama iz Ustava BiH je uklonjen. U tekstu je pojašnjeno da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma. Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije