BiH

Cvijanović: Dogovor s Novalićem da se rješavaju problemi povratnika u Lukavcu

Cvijanović: Dogovor s Novalićem da se rješavaju problemi povratnika u Lukavcu
Foto: Srna | Cvijanović: Dogovor s Novalićem da se rješavaju problemi povratnika u Lukavcu

PETROVO - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je danas dogovorila sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem da se pristupi rješavanju problema sa kojima se susreću srpski povratnici u opštini Lukavaca, s akcentom na putnu infrastrukturu.

Cvijanovićeva je navela da je, nakon što je na današnjem sastanku kod načelnika opštine Petrovo Ozrena Petkovića upoznata sa problemima o imovinsko-pravnim odnosima sa graničnim federalnim lokalnim zajednicama i tamošnjem položaju srpskih povratnika, obavila telefonski razgovor sa Novalićem radi njihovog rješavanja.

"Razgovarala sam sa Novalićem na koji način da riješimo, da li zajedničkim snagama ili da to uradi Federacija. Imamo dosta naših ljudi koji su se vratili na područje Lukavca i potrebno je da se riješi put tamo i nešto od infrastrukture, što je neophodno za normalan svakodnevni život ljudi. Dogovorili smo se ćemo to i realizovati", izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Petrovu.

Ona je ukazala na potrebu da se sa federalnom stranom rješavaju administrativna pitanja, posredstvom geodetske uprave s obzirom na to da Petrovo ima problem u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima, odnosno da su zemljišne knjige u raznim katastrima u federalnim opštinama, što stanovnicima Petrova ali i potencijalnim investitorima predstavalja problem.

Dobra konekcija Petrova i republičkih institucija

Cvijanovićeva je, tokom posjete Petrovu, izjavila da postoji dobra konekcija između ove opštine i republičkih institucija, ali da se još dosta toga može uraditi, pa je za naredni period najavila dolazak ministara radi rješavanja problema u oblasti zdravstva i poljoprivrede.

Predsjednica Srpske je naglasila da akuelna vlast u Republici Srpskoj rješava jedno po jedno pitanje koje joj delegira Opštinska uprava Petrovo.

Ona je istakla da ova lokalna zajednica, iako mala, može biti stabilna i funkcionalna sa odgovarajućom ponudom mladim ljudima, mladim bračnim parovima, ali i starijim sugrađanima.

"Mi smo dali određena obećanja prošle jeseni i kao što samo mogli zabilježiti dosta toga se realizovalo. Jedna od stvari je obdanište koje će mnogo značiti za četrdesetoro djece", izjavila je novinarima Cvijanovićeva, nakon današnje posjete Petrovu tokom koje je obišla Opštinsku upravu, vrtić u izgradnji i lokalno preduzeće "Limeks" u Karanovcu.

Za naredni periodu Cvijanovićeva je najavila dolazak resornih ministara za rješavanje problema iz oblasti zdravstva, poljoprivrede sa fokusom na drvoprerađivače i snadbijevanje dovoljnim količinama drvnih sortimenata, kao i infrastrukturno povezivanje opštine sa njenim okruženjem.

"Ono što je važno da imamo tu dobru konekciju između lokalne zajednice i republičkihi institucija. Moja današnja posjeta je doprinos unapređenju te saradnje da bismo bolje razumjeli potrebe u svakoj našoj loklanoj zajednici i da bismo bolje intervenisali", izjavila je Cvijanovićeva.

Nakon obilaska preduzeća "Limeks", Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što na području Petrova postoje ozbiljni privrednici, u ovom slučaju firma koja zapošljava oko 100 radnika, 97 odsto je izvozno orjentisana, čiji se proizvodi plasiraju za potrebe najozbiljnijih firmi svijeta, od automobilske industrije pa dalje.

"Moramo biti ponosni. U malom Petrovu imamo ovako velike i značajne firme koje su povezane sa svjetski poznatim imenima. Mi se svi zaista trudimo da od ovoga napravimo funkcionalno i dobro mjesto", istakla je Cvijanovićeva.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković je naveo da je Cvijanovićevu informisao o aktuelnim političko-ekonomskim pitanjima, te zahvalio što je Kabinet predsjednika Srpske donator za projekat formiranja prve predškolske ustanove u ovoj lokalnoj zajednici, koji će početi sa radom u drugoj polovini ove godine.

Vlasnik preduzeća koje se bavi proizvodnjom zvučne izolacije i metalne konstrukcije "Limeks" Desa Ristić rekla je da preduzeće postoji oko 22 godine, zapošljava 100 radnika i kontinuirano radi sa solidnim prometom.

Ona je navela da je firma izvozno orijentisana zahvaljujući posredničkom partneru iz NJemačke i da 98 odsto proizvoda plasira na tržište Evrope, Kine, Amerike, a dio i u Afriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije