BiH

Cvijanović: Hrvatska da premjesti odlagalište radioaktivnog otpada

Cvijanović: Hrvatska da premjesti odlagalište radioaktivnog otpada
Foto: Arhivska fotografija | Cvijanović: Hrvatska da premjesti odlagalište radioaktivnog otpada

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da podržava građane koji su digli glas protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u opštini Dvor, u neposrednoj blizini granice sa BiH, te pozvala vlasti Hrvatske da taj problem riješe u skladu sa procedurama i odlagalište smjeste na neko drugo mjesto.

"Pozivam Hrvatsku da, u skladu sa procedurama, smjesti odlagališta na neka druga mjesta da ne bi predstavljala prijetnju našim građanima, ali ni hrvatskim građanima. Postoje određeni propisi i procedure i čini mi se da se Hrvatska uopšte toga nije pridržavala", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da Republika Srpska želi da bude obaviještena o aktivnostima koje se preduzimaju u vezi sa tim.

Cvijanovića je napomenula da je iritirajuće i što o ovom pitanju nema prave povratne informacija ni od EU, s obzirom na to da je Hrvatska njena članica.

Predsjedništvo BiH je, na inicijativu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, donijelo odluku da zatraži od Hrvatske izuzimanje lokacije Trgovska gora u opštini Dvor kao mjesta predviđenog za odlaganje radioaktivnog otpada.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je juče da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jedini prepoznao razmjere ovog problema, te da se povodom odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori obratio vlastima Hrvatske i sada se očekuje njihovo konkretno reagovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije