BiH

Cvijanović: Istorijska odluka o stvaranju vojske Republike Srpske

Cvijanović: Istorijska odluka o stvaranju vojske Republike Srpske
Foto: N.N. | Cvijanović: Istorijska odluka o stvaranju vojske Republike Srpske
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je odluka o stvaranju Vojske Republike Srpske /VRS/, 12. maja 1992. godine, bila istorijska i preduslov za odbranu i zaštitu srpskog naroda na njegovim vjekovnim ognjištima.

Cvijanovićeva je u čestitki povodom obilježavanja ovog značajnog datuma navela da je Vojska Republike Srpske, vođena požrtvovanošću, patriotizmom i nesebičnom hrabrošću, bila glavna snaga u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i garant opstanka naroda i njegove ravnopravnosti.

"Naša trajna obaveza je da nikada ne zaboravimo nemjerljive žrtve boraca koji su svoje živote i dijelove tijela ugradili u temelje otadžbine jer njihovom zaslugom danas uživamo slobodu i mir, koje, zarad njih i budućih generacija, moramo čuvati, a Republiku Srpsku, kao najveću tekovinu, jačati", navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Ona je, u svoje i u ime građana Srpske, čestitala 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

VRS je bila oružana sila Srpske i osnovana je pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH 12. maja 1992. odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH.

Kasnije je ušla u sastav Oružanih snaga BiH, a vojno nasljeđe i njen identitet njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije