BiH

Cvijanović: Konzistentne politike Srbije i Srpske

Cvijanović: Konzistentne politike Srbije i Srpske
Foto: RTRS/Arhiva | Cvijanović: Konzistentne politike Srbije i Srpske

​BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da ono što radi Republika Srpska neće biti u funkciji ugrožavanja bilo kakvih interesa Srbije, kao i da zna da ono što radi Srbija nije ni u kakvoj funkciji ugrožavanja interesa Srpske.

"Mi smo dio globalne politike i ne mislim da je opterećenje za Srbiju ono što radimo u Republici Srpskoj, niti je opterećenje za Srpsku ono što radi Srbija. Gdje god je moguće naše politike su vrlo konzistentne", rekla je Cvijanovićeva večeras za Euronews Srbija.

Ona je navela da Republika Srpska prati politiku Srbije kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

"Republika Srpska nikada nije uradila ništa protiv onog što je Srbija definisala kao svoj odnos prema situaciji koja se odnosi na Kosovo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Republika Srpska činilac u donošenju odluka na nivou BiH i da odluka koja ne uživa puni konsenzus ili saglasnost sve tri strane može bude blokirana.

"Vama je poznato da su tamo Bošnjaci i Hrvati željeli da se ide u priznanje Kosova, pa da je Milorad Dodik kao predstavnik Republike Srpske na nivou BiH rekao da to ne dolazi u obzir, jer želimo da slijedimo politiku Srbije", navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila i da je, kada je Srbija definisala svoj stav prema NATO, Republika Srpska rekla da će i njen odnos prema tom savezu biti baziran na politici Srbije.

Cvijanovićeva je istakla da Republika Srpska priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da ne želi da uvodi sankcije Rusiji.

"I tu smo vrlo saglasni. To je od početka pozicija sa kojom smo mi ušli kao neko ko stoji sa strane i trpi posljedice, a nema ništa sa tim sukobom", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da postoji saglasnost, veze, zajednička ulaganja i zajednički odnos Republike Srpske i Srbije prema brojim pitanjima.

"Prirodno je da jedni o drugima vodimo računa, da smo jedni drugima podrška i da jedni drugima nikada ne bismo nanijeli neko zlo ili štetu", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije