BiH

Cvijanović: Mir - glavno opredjeljenje Srpske

Cvijanović: Mir - glavno opredjeljenje Srpske
Foto: Srna/Arhiva | Cvijanović: Mir - glavno opredjeljenje Srpske

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je mir glavno opredjeljenje Srpske, da ne želi ni sa kim da ratuje, ali da je spremna da brani svoj Ustav, ustavne nadležnosti i kapacitete.

Cvijanovićeva je osudila ratnohuškačke izjave lidera SDA Bakira Izetbegoviće o prebrojavanju Bošnjaka, te navela da takve izjave samo potvrđuju da je vlast Republike Srpske na ispravnom putu kada brani nadležnosti Srpske.

"Zadovoljna sam Republikom Srpskom i njenom željom da živi, radi i funkcioniše u slobodi. Mir je naše glavno opredjeljenje, ne želimo ni sa kim da ratujemo i želimo sa svim narodima gradimo budućnost na partnerskim odnosima i razumijevanju", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je napomenula i da isto tako ne može da se suzdrži a da ne osudi ovako grube izjave.

"U suštini, ako je to nešto na čemu će Izetbegović pokupiti neke glasove, onda se postavlja pitanje - ko su glasači koji daju podršku za nešto što se zove 'ne daj Bože' i za nešto što se zove 'prebrojavamo se'?, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila i da su ranije određene prijetnje dolazile upravo od Bakira Izetbegovića, SDA i bošnjačkih politika.

"Sjećam se prije određenog vremena da su nam pričali o municiji i naoružanju koje imaju za 'ne daj Bože'. Šta je to za 'ne daj Bože'? Da bi jednog dana počeli možda rat? Protiv koga? Protiv onih sa kojima žive?", upitala je Cvijanovićeva.

Ona smatra da su takve izjave ratnohuškačke i da su "odraz one prošlosti iz koje oni još nisu izašli i nespremnosti da se upuste u budućnost zajedno sa svima drugima sa kojima žive i da iza svega toga uvijek stoji neka prijetnja".

"Oni su upravo ti koji su sve vrijeme dizali tenziju pričom o ratu. Izmišljali su priče o potencijalnom ratu, odnosno spremnosti drugih da ratuju i širili te laži po bijelom svijetu", rekla je Cvijanovićeva.

To prenosili strani mediji, kaže Cvijanovićeva, da bi se na kraju sve svelo na to što i jeste istina - da taj rat stanuje samo u njihovim političkim glavama.

"Ako već imate potrebu da dođete na stranački ili neki drugi skup i objašnjavate da se prebrojavate ili da proizvodite naoružanje za ne daj Bože - onda je problem u toj politici, a ne u nama drugima koji živimo i nastojimo da budemo izolovani od te politike", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije