BiH

Cvijanović: Najvažnija bezbjednost djece

Cvijanović: Najvažnija bezbjednost djece
Foto: Instagram | Cvijanović: Najvažnija bezbjednost djece

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je najvažnija bezbjednost djece i da nadležni organi treba da pronađu odgovorne za slanje prijetećeg mejla da je postavljena eksplozivna naprava u osnovnim i srednjim školama.

Cvijanovićeva je naglasila da policija prije svega treba da utvrdi da li je prijetnja lažna ili ne, a onda i da pronađu odgovorne koji se bezobrazno i neodgovorno poigravaju sa djecom, roditeljima i društvom.

Ona je dodala de je nakon FBiH i Srpska došla na red kada je riječ o ovim prijetnjama, te da ovakvim situacijama treba stati u kraj.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izvršili su do podne protivdiverzione preglede u 222 osnovne i srednje škole u Srpskoj, od 429 škola u kojima je mejlom prijavljeno da je postavljena eksplozivna naprava.

Cvijanović: Neprimjereno da svako razmatra određenu situaciju u BiH

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra neprimjerenim da svako razmatra određenu situaciju u BiH i daje svoje stavove, poput raznih institucija iz inostranstva, a da pri tome premalo znaju o stvarnim prilikama u BiH.

"Pokušavaju generalizovati određene stvari i podvesti pod neke svoje matrice koje su napravili i nazvali evropskim vrijednostima, a u stvari u BiH žive konstitutivni narodi i kao takvi su prepoznati u Ustavu i imaju pravo da zahtijevaju da budu predstaveljeni u skadu sa onim što im je dato kao ustavno pravo", izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Petrovcu-Driniću.

Ona je navela da je dobrodošla svaka politička pomoć sa strane koja je u skladu sa interesima tri konstitutivna naroda.

"U slučaju da nije u skaldu sa interesima samo jednog od tri naroda, onda su irelevantni ili zlonamjerni, jer ne tretiraju stvari na ozbiljan način i onako kako pripada nekome ko želi da pruži pomoć", istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući usvajanje konačne verzije rezolucije o BiH Evropske narodne stranke, u kojoj nije naveden termin legitimno političko predstavljanje, predsjednik Srpske je rekla da svaka grupacija u okviru Evropskog parlamenta može da razmatra šta god hoće, te da time iznose politički stav prema nečemu.

"To su politički akti, oni pokazuju određene orjentire, stremljenja na način kako posmatraju određene stvari, ali u nekom izvršnom smislu nemaju nikakvu funkciju pa tako nemaju ni ti akti ukoliko iza toga ne bude uslijedilo nešto drugo. Međutim, ne može uslijediti nešto drugo zato što ovdje imamo ustav i legitimna politička traženja koja dolaze od predstavnika konstitutivnih naroda koji su ustavna kategorija", ocijenila je Cvijanovićeva.

Evropska narodna stranka usvojila je juče konačnu verziju rezolucije o BiH u kojoj nije naveden termin legitimno političko predstavljanje. Rezolucija će biti upućena Evropskom parlamentu na razmatranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije