BiH

Cvijanović: Nevolje su u Sarajevu

Cvijanović: Nevolje su u Sarajevu
Foto: Srna/Arhiva | Cvijanović: Nevolje su u Sarajevu

CIRIH - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je BiH zemlja u kojoj se ne poštuje vlastiti Ustav, te da su oni koji se zalažu za njegovo poštivanje sankcionisani iz inostranstva, a oni koji ga ne poštuju nagrađeni.

Cvijanovićeva je za švajcarski magazin "Veltvohe" pojasnila da svi pričaju o BiH, ali rijetko ko ima pojma o njenoj realnosti.

Ona je naglasila da su domaće institucije te koje treba da djeluju, a ne strane diplomate, te da unutrašnji dijalog treba da zamijeni širenje laži po stranim centrima.

Cvijanovićeva je ukazala da bošnjački političari redovno iznose takve navode kako bi privukli međunarodnu pažnju, nadajući se spoljnom miješanju umjesto da razgovaraju s onima s kojima žive u BiH.

"Dokle god se dočarava unutrašnji sukob ili čak rat, oči svijeta su uprte u njih. Ako se priča samo o zahtjevu da se primjenjuje Ustav, onda to nije tema koja će privući međunarodnu pažnju, ali rat i secesija hoće i zato se ta laž i koristi. u BiH nema opasnosti od oružanog sukoba. Samo NATO može predstavljati prijetnju u tom smislu", istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokomentariše pisanja pojedinih medija u Evropi i SAD da je vlast u Srpskoj izazvala "najgoru krizu od devedesetih nastojeći da otcijepi Republiku Srpsku od BiH", Cvijanovićeva je rekla da su to lažne vijesti.

"Mnogo je onih koji žele da se uključe u diskusiju, ali uopšte ne žele da razumiju problem. Šta mi zaista radimo - insistiramo na Ustavu, jer pored odbrane, pravosuđa i poreza postoji još 140 oblasti u kojima su nam oduzete kompetencije. Ova pomjeranja su posljedica međunarodnih intervencija. Ne radimo ništa što je suprotno ustavu. Stoga nema razloga za optužbe. Promjene izazvane spoljnim pritiscima oštetile su i iskrivile naš sistem.

Drugo, nema secesije, nema separatizma. Ovo je izgovor međunarodne zajednice da skrene pažnju sa njihovih neuspjeha i problema koje su stvorili. Nema razloga za optužbe jer poštujemo Dejtonski sporazum. On nam pruža priliku da živimo zajedno u miru i da sarađujemo", pojasnila je predsjednik Republike.

Upitana kako se Republika Srpska nosi sa sankcijama koje je Vašington uveo srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku jer, prema mišljenju američke vlade, on ugrožava Dejtonski mirovni sporazum, predsjednik Srpske je istakla da je to apsolutno smiješno s obzirom na činjenicu da Milorad Dodik stoji iza Ustava, zalaže se za domaći dijalog i protivi se spoljnom miješanju.

"Lakše je problemima dati ime i prezime nego ih rješavati. Lakše je personalizovati stvari nego stvarno se baviti problemima. Milorad Dodik ne bi imao ništa protiv ustavne BiH, ali to danas nije pravo stanje u praksi. Nevolje su u Sarajevu, nezadovoljni su i Hrvati. Ne bi trebalo da se borimo za svoja ustavna prava već bi prirodno bilo da se ona koriste", konstatovala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, međunarodna zajednica i "visoki predstavnik" djeluju u sjenci, namećući nam pravila na koja nemaju pravo.

Ona je naglasila da BiH ima budućnost ako njeni politički akteri sjednu i pristanu da sami rješavaju svoje probleme umjesto da se oslanjaju na druge zemlje.

"Srpske i hrvatske političke stranke traže dijalog, ali bošnjačka strana odbija. Centralizacija naše države u Sarajevu, koju su Bošnjaci postigli uz pomoć međunarodne zajednice, njima je u interesu, ali nije Srbima i Hrvatima. Mi to ne vidimo kao uspjeh. Da li je uspjeh ako su dva od tri, pa čak i jedan od tri naroda nezadovoljni nekim rješenjem? Na kraju krajeva, uspjeh je postići cilj kojim su svi zadovoljni i to kroz unutrašnji dijalog, a ne uz prinudu i miješanje spolja ili visokog predstavnika. Ako shvatimo da možemo živjeti zajedno, slušati jedni druge i razgovarati zajedno, onda će BiH moći da opstane", ocijenila je Cvijanovićeva.

Nažalost, dodala je ona, u BiH nema unutrašnje kohezije.

"Da smo zaista bili u mogućnosti da implementiramo Dejtonski sporazum, razvili bismo međusobno povjerenje i razumijevanje. Ali ovo nije slučaj. Međunarodni intervencionizam je uništio domaći dijalog, a posebno svrstavanje na stranu bošnjačke političke agende.

Žao mi je zbog toga jer nas sprečava da radimo zajedno na projektima napretka. Zbog toga se troši energija na trvenja i rasprave umjesto na zajedničke aktivnosti. Ne postoji nijedan projekat koji sva tri naroda podržavaju, čak ni u ekonomskoj sferi, što je žalosno. Bez obzira koji projekat pokrenemo, bošnjačke stranke to onemogućavaju", istakla je predsjednik Srpske.

U prilog ovim tvrdnjama, Cvijanovićeva je navela primjer da je Republika Srpska pokrenula hidroenergetski projekat sa Srbijom, ali to se nastoji spriječiti, zatim aerodrom u južnom dijelu Republike Srpske koji oni žele blokirati.

"Postojao je projekat auto-puta između Beograda, Banjaluke i Sarajeva, nisu bili zainteresovani. Mi u Republici Srpskoj nikada ne bismo spriječili projekat koji bi pomogao Federaciji BiH da napreduje", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije