BiH

Cvijanović: Nisu potrebna dodatna sredstva za Oružane snage BiH

Cvijanović: Nisu potrebna dodatna sredstva za Oružane snage BiH
Foto: N.N. | Cvijanović: Nisu potrebna dodatna sredstva za Oružane snage BiH

MRKONJIĆ GRAD - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da nije potrebno izdvajati dodatna sredstva za Oružane snage BiH jer je njihov mandat limitiran.

"Moramo imati u vidu šta su stvarne potrebe ove zemlje kada je riječ o Oružanim snagama BiH i da li je potreban dodatni izdatak, s obzirom na njihovu ulogu i ako se zna da ne očekujemo da se bore protiv bilo koga", rekla je Cvijanovićeva u Mrkonjić Gradu. 

Cvijanovićeva je na pitanje novinara kako komentariše izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da je potrebno dodatno izdvajanje sredstava za Oružane snage BiH, podsjetila da je njihov mandat limitiran i da one ne predstavljaju ono što su neke druge oružane snage. 

"Svaka pomijeranja prema nekom vojnom savezu podrazumijevala bi propisane uslove o izdvajanju novca iz budžeta u odnosu na bruto domaći proizvod /BDP/, što nije potrebno", dodala je ona. 

Cvijanovićeva smatra da novac može biti korisnije upotrijebljen za mnoge druge namjene, među kojima su infrastruktura i zdravstvo. 

"Nisam saglasna sa onima koji imaju ambicije kada je riječ o Oružanim snagama BiH i izdvajanju sredstava za odbranu, znajući da je BiH u statusu kakvom jeste i da je Republika Srpska opredijeljena za vojnu neutralnost, što je pokazala usvajanjem Rezolucije, a znamo i kako su opredijeljeni i naši građani", navela je ona.

Željka Cvijanović istakla je da je Vlada Srpske predvođena premijerom Radovanom Viškovićem opredijeljena da radi na poboljšanju statusa boračkih kategorija, penzionera, poljoprivrednih proizvođača i svih grupacija u društvu.

"To znači da moramo jačati ekonomsku osnovu. Uvijek ću biti podrška za zahtjeve koji dolaze od organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata. NJihovi zahtjevi su opravdani, ali ćemo voditi računa da se sve radi polako kako ne bi ugrozili ostale budžetske korisnike", rekla je Cvijanovićeva na obilježavanju krsne slave Saveza ratnih vojnih invalida Srpske - Svetog Pantelejmona. 

Ona je istakla da vjeruje u bolje sutra i da će zahtjevi nevladinih organizacija pristeklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata biti riješeni u institucijama Republike Srpske. Cvijanovićeva je ocijenila da je do sada bila dobra saradnja institucija Srpske i Saveza ratnih vojnih invalida Srpske. 

"Tradicionalno sa Savezom ratnih vojnih invalida obilježavam njihovu krsnu slavu, zajedno sumiramo postignute rezultate i uspostavljamo dnevni red za budućnost", naglasila je Cvijanovićeva. 

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske sa organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata realizovala zacrtane ciljeve. 

"Tokom godina smo povećali borački dodatak, osnovice za porodične i lične invalidnine, a posebno sam ponosna što smo sa Savezom uspjeli da riješimo problem vezan za ortopedska pomagala onako kako su oni i tražili. Značajno je što smo sproveli i projekte stambenog zbrinjavanja", podsjetila je Cvijanovićeva. 

Predsjednik Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Srpske Milomir Ećimović rekao je da su ratni vojni invalidi počastvovani što krsnoj slavi prisustvuje predsjednik Republike Srpske. 

"Ratni vojni invalidi žele da dugo godina slave krsnu slavu i da sa institucijama Srpske nastavimo rješavati pitanja sa kojima se suočavamo", rekao je Ećimović. 

On je izrazio zadovoljstvo što je dosadašnja saradnja Saveza ratnih vojnih invalida i institucija Republike Srpske bila kvalitetna. 

Obilježavanju krsne slave prisustvovale su zvanice iz javnog, političkog i društvenog života Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije