BiH

Cvijanović: Ova tema zaslužuje više pažnje, od nje zavisi budućnost čovječanstva

Cvijanović: Ova tema zaslužuje više pažnje, od nje zavisi budućnost čovječanstva
Foto: Screenshot/Instagram | Cvijanović: Ova tema zaslužuje više pažnje, od nje zavisi budućnost čovječanstva

DUŠANBE - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Tadžikistanu na 3. međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Voda za održivi razvoj" za period 2018-2028. godina da je miran i stabilan ambijent osnovna pretpostavka razvoja i prosperiteta, kako na globalnom, tako i na nivou pojedinačnih zemalja.

Tokom obraćanja učesnicima, Cvijanovićeva je istakla da tema konferencije, od koje dugoročno zavisi budućnost čovječanstva, nije zastupljena u svjetskoj javnosti u mjeri u kojoj to njen značaj nalaže.

Ona je konstatovala da je svijet u velikom neredu, te da su trenutno u fokusu ratovi, krize i geopolitički rivaliteti koji su potisnuli sve ostale teme i goruće izazove sa kojima se suočava veliki broj država i naroda.

Srpski član Predsjedništva je ocijenila da domaći hidropotencijali predstavljaju veliku razvojnu šansu i još nedovoljno iskorišten resurs.

Ona je istakla da zbog toga razvojni planovi u velikoj mjeri počivaju upravo na investicijama u oblasti energetike čiji je regionalni i globalni značaj danas veći nego ikada u prošlosti.

Cvijanović je ukazala na značaj realizacije ovih energetskih projekata, uz punu svijest institucija o neophodnosti zaštite životne sredine.

Ona je izrazila zahvalnost organizatorima na pozivu i uloženim naporima sa ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj vode kao nezamjenjivog i vitalnog resursa za budućnost čovječanstva.

U okviru radne posjete Republici Tadžikistan, Cvijanovićeva je juče posjetila Festival vode i glečera na Jezeru mladih u Dušanbeu koji je organizovan uoči međunarodne konferencije.

Srpski član Predsjedništva BiH sastala se juče sa predsjednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, a na sastanku je posebno naglašen značaj jačanja veza u oblastima kao što su ekonomija, trgovina energetika i turizam.

Tadžikistan je na sjednici Generalne skupštine UN bio uzdržan na glasanju o rezoluciji o Srebrenici, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije