BiH

Cvijanović: Pokušavaju da nas ubijede da veću pravnu snagu ima nečija izjava od Ustava

Cvijanović: Pokušavaju da nas ubijede da veću pravnu snagu ima nečija izjava od Ustava
Foto: Fena / Arhiva | Cvijanović: Pokušavaju da nas ubijede da veću pravnu snagu ima nečija izjava od Ustava

​BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, izjavila je "Srni" da to što Ambasada SAD u Sarajevu pokušava da ubijedi javnost da veću pravnu snagu ima nečija izjava od Ustava najbolje svjedoči o duboko potcjenjivačkom odnosu prema BiH, njenom suverenitetu i vladavini prava uopšte.

Na pitanje "Srne" da prokomentariše tvrdnje Ambasade SAD da "imovina pripada državi, a ne entitetima", pozivajući se pri tome na izjave pomoćnika državnog sekretara DŽejmsa O’Brajena, a ne na Dejtonski sporazum, Cvijanović je rekla da je vidjela da su se raspisali, ali nije vidjela da su odgovorili na kratko i jasno pitanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Umjesto da su citirali Ustav i Dejtonski sporazum, oni su se pozvali na izjavu O' Brajena kao da je izjava bilo kojeg stranog ili domaćeg zvaničnika izvor prava", istakla je Cvijanović.

Nažalost, dodala je ona, Ustavni sud BiH je donosio mnoge odluke pod direktnim uticajem stranog faktora, koje nisu bile u funkciji zaštite Ustava, već isključivo usmjerene na stvaranje novog ustavnog ambijenta.

"Nered u kojem danas živimo i nastao je zbog takvih pojava koje su hraneći političke apetite jednih, nastojali uporno da oduzimaju prava drugima", konstatovala je Cvijanović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je juče na tvrdnje Ambasade SAD u Sarajevu da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum institucije BiH i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

Iz Ambasade SAD su naveli da "nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa imovinom u BiH" pozvali se na govor pomoćnika državnog sekretara DŽejmsa O'Brajena da je "polazna tačka i dalje jasna - imovina pripada državi"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije