BiH

Pratite nas na Google news

Cvijanović: Program reformi podrazumijeva saradnju, ali ne i članstvo u NATO

Cvijanović: Program reformi podrazumijeva saradnju, ali ne i članstvo u NATO
Foto: N.N. | Cvijanović: Program reformi podrazumijeva saradnju, ali ne i članstvo u NATO
N.N.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras da Program reformi BiH nije nikakav tajni dokument o članstvu u NATO kako tvrdi opozicija, te da je jedina suštinski važna stvar da se zadrži isti angažman ovdašnjih oružanih snaga u aktivnostima koje Alijansa provodi zajedno sa partnerima u okviru mirovnih misija.

Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednica SNSD-a, rekla je da postoji koalicioni dogovor o tome kada i pod kojim uslovima će taj dokument biti poslat u Brisel, prenosi RTRS.

- Taj program je bio upućen i pojedinim ljudima koji su bili funkcioneri u dosadašnjem Savjetu ministara i oni su imali priliku da ga pročitaju. Prema tome, to je samo pokušaj opozicije da se oko Programa reformi napravi neka velika priča, galama i tenzija - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Stanarima komentarišući aktuelnu opozicionu peticiju koja se potpisuje s ciljem objave Programa reformi BiH.

Ona je rekla da se Program reformi odnosi isključivo na saradnju sa NATO i ne prejudicira nikakvo članstvo u tom vojnom savezu.

- Ne podrazumijeva nikakve posebne i drugačije aktivnosti u odnosu na stvari koje su do sada rađene. Kada radite na reformi oružanih snaga, to znači da jačate bezbjednosne kapacitete, učestvujete u mirovnm misijama i čitav niz aktivnosti koje je do sada BiH preduzimala - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Program reformi više i u svakom slučaju bezazlen u odnosu na dokumente koje je usvajala opozicija, među kojima su oni koji se odnose na spoljnu politiku BiH.

- Tu je slagano da postoji široki konsenzus i opredijeljenje kada je riječ o aktivaciji MAP-a i članstvu u NATO. Oni su unijeli u dokumente koje su usvajali stvari koje apsolutno ne odražavaju istinu - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da Program reformi nije problematičan i da govori o sistemskim reformama koje se trebaju sprovesti u okviru društva.

Cvijanovićeva je rekla da su takvi dokumenti već potpisivani sa brojnim stranim faktorima, te da se u njima ovdašnjim vlastima spominju i sugerišu reforme u raznim segmentima.

- Јedina suštinski važna stvar je upravo ta da se zadrži isti angažman naših oružanih snaga u aktivnostima koje NATO provodi zajedno sa partnerima u okviru mirovnih misija - rekla je Cvijanovićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije