BiH

Cvijanović: Skupština najpozvanije mjesto gdje se štite nadležnosti Srpske

Cvijanović: Skupština najpozvanije mjesto gdje se štite nadležnosti Srpske
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Cvijanović: Narodna skupština najpozvanije mjesto gdje se štite nadležnosti Srpske
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Narodna skupština najpozvanije mjesto u kojem treba da štiti Srpska, njene nadležnosti i da se usprotivi izmjeni Dejtonskog sporazuma.

Cvijanovićeva je podsjetila da su visoki predstavnici godinama izvrtali Dejton, nametali određena rješenja, donosili zakone, nametali izmjene Ustava odnosno ustavnog sistema u okviru BiH, prevashodno intervenisali prema enitetima i Republici Srpskoj.

Ona je rekla Srni da su tom praksom, izmjenama Ustava na način koji nije proceduralan, počeli da se bave u okviru Ustavnog suda, pa je i logično razmišljati da je neophodno imati institucionalan odgovor.

Cvijanovićeva smatra da je Narodna skupština najpozvanija institucija u kojoj sjede direktno izabrani predstavnici naroda i najprimjerenije mjesto u kojem može da se debatuje o svim stvarima, ali i donose adekvatne odluke.

"U krajnjem slučaju to je mjesto u kojem mi treba da zaštitimo sebe, svoje nadležnosti, kažemo svoje mišljenje, stavove i konačno usprotivimo se reviziji Dejtona, njegovoj izmjeni na način kako se dešavala uzurpiranjem ovlaštenja od strane visokih predstavnika, a potom iskrivljenom praksom Ustavnog suda BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da u tom sudu sjede tri strane sudije i da su zajedno sa bošnjačkim sudijama učinili glasački blok i mnogo godina donosili određena rješenja koja pogodoju bošnjačkoj politici.

Prema njenim riječima, veoma je čudno, neodgovarajuće i za svaku osudu da postoji institucija koja treba da štiti ustavnost, a ona u suštini mijenja ustavna rješenja.

Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a, prisustvovala je večeras izbornoj konvenciji mjesnog odbora SNSD-a u banjalučkom naselju Lauš.

"Očekujem usvajanje u parlamentu Srpske svega što je Vlada koncipirala"

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da će na predstojećoj sjednici Narodne skupštine Srpske biti usvojeno sve što je Vlada Srpske koncipirala i obezbijedila neka nova rješenja u skladu sa potrebama današnjice.

"Vlada Republike Srpske predano radi svoj posao. U okviru Narodne skupštine Republike Srpske imamo stabilnu skupštinsku većinu ljudi koji su odgovorni i svjesni svih izazova pred nama", rekla je Cvijanovićeva Srni.

Ona je istakla da su svi zakoni koje treba usvajati u Narodnoj skupštini Republike Srpske pripremljeni da bi kreirali neki bolji ambijent i da bi se mogli nositi sa određenim problemima.

Cvijanovićeva je napomenula da je pandemija virusa korona donijela mnoge izazove, ali isto tako zahtijevala od institucija Republike Srpske različite zakonodavne intervencije.

"Kao predsjednik Republike Srpske morala sam u jednom momentu da zamjenjujem onaj redovni rad Narodne skupštine Srpske. Znam koliko je to velika odgovornost", navela je Cvijanovićeva.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće u utorak, 28. septembra, prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, te više nacrta zakona iz oblasti ekonomije.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije