BiH

Cvijanović: Srpska nije smetnja, rehabilitujemo svoju ustavnost

Cvijanović: Srpska nije smetnja, rehabilitujemo svoju ustavnost
Foto: Srna/Arhiva | Cvijanović: Srpska nije smetnja, rehabilitujemo svoju ustavnost

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da se Srpska i dalje bori za svoja ustavna prava i da je u punom smislu riječi krenula da oživi i rehabilituje svoju ustavnost.

Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska danas sigurno najorganizovaniji dio državne zajednice BiH.

"Uvijek prvi formiramo vlast, uspijemo da riješimo određene probleme, nemamo zastoja administrativnih, nemamo pretešku komunikaciju između različitih nivoa vlasti i zaista jesmo efikasni i funkcionalni, ali se danas isto tako i dalje, nažalost, borimo za naša ustavna prava", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, bilo bi logično da nakon svih ovih godina, a temelji ustavnosti su postavljeni 28. februara 1992. godine, Srpska ima danas u punom kapacitetu mogućnost da živi svoj ustavni život.

"Čitav niz godina bili smo podvrgnuti raznim eksperimentima i nametanjima međunarodne zajednice i visokih predstavnika. Došli smo u situaciju da ono što piše u Ustavu nije ustavno u praksi jer u praksi imate institucionano postavljene stvari mimo Ustava", naglasila je Cvijanovićeva.

Sve su to stvari, dodala je ona, koje treba rješavati i Srpska je počela da ih rješava na način da ponovo oživi i rehabilituje u punom smislu riječi svoju ustavnost.

"Pri tome Republika Srpska ne želi i nije nikada bila smetnja bilo kome drugome. Time što rehabilitujemo svoju ustavnost, mi zapravo dajemo dodatni doprinos da svi zajedno živimo u BiH na uređeniji način i sa puno manje političke temperature, a i konačno da počnemo raditi ozbiljno na procesu pomirenja", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je 28. februar važan dan, dan ustavnosti, kada je Srpska počela da funkcionišemo na osnovu Ustava.

"Mi smo pokazali tada sposobnost da razvijemo institucije, da one izvršavaju svoje obaveze, da prođemo kroz razna vremena ratna i poratna na jedan poseban način, ali uvijek kao organizovano društvo", rekla je Cvijanovićeva.

Prvi Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH, a proglašen je u periodu unutrašnjeg raspada i okolnostima građanskog rata u Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije