BiH

Cvijanović: Turkovićeva je samo izvođač nečega što jeste spoljna politika, nije kreator

Cvijanović: Turkovićeva je samo izvođač nečega što jeste spoljna politika, nije kreator
Foto: Srna | Cvijanović: Turkovićeva je samo izvođač nečega što jeste spoljna politika, nije kreator

GRADIŠKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Predsjedništvo BiH nije debatovalo o krizi u Ukrajini, niti da su donošene bilo kakve odluke, te da ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nema pravo da iznosi bilo kakve stavove, osim ako nisu lični ili stavovi njene političke partije.

Komentarišući oglašavanje Turkovićeve na društvenim mrežama o ovoj temi, Cvijanovićeva je navela da se Turkovićeva kao izvođač spoljne politike, koju definiše Predsjedništvo, tu ne pita ništa.

"Bisera Turković je samo izvođač nečega što jeste spoljna politika. Ona nije kreator, niti neko ko utvrđuje stavove i određene platforme. To je Predsjedništvo", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Gradišci.

Cvijanovićeva je naglasila da ako se govori o međunarodnom pravu, onda ono mora da se brani na svakom terenu, svakog dana, svake godine i na svakom primjeru.

"Mi smo, nažalost, u bližoj prošlosti imali mnogo situacija da je kršeno međunarodno pravo. Konačno, živimo u državi u kojoj se krši međunarodno pravo. Dejtonski sporazum krše oni koji bi trebali da ga čuvaju i unapređuju", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da BiH nema stav o ovom pitanju, osim pojedinačnih, ličnih i partijskih stavova.

"Smatram da ako živite u višenacionalnoj zajednici, tamo gdje imate različite agende, a očito da u ovoj zemlji postoje različite političko-etničke agende, onda treba da se uzdržite od bilo čega i da zadržite neutralnu poziciju", dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, svi političari u BiH treba da se uzdržavaju od smještanja BiH, kao višenacionalne zajednice, bilo gdje gdje joj nije mjesto.

"Mi smo previše mali, mnogo puta su nas uvlačili u nešto što su neki problemi svjetskih ili malo širih razmjera. Ali, tu su nas drugi uvlačili, mi se tamo nikad nismo smještali", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da je ovdje potrebna lokalna priča koja se odnosi na to kako urediti odnose u okviru BiH, kako obezbijediti da se ovdje poštuje međunarodno pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije