BiH

Cvijanović: Ustavni sud BiH nastavlja da se politički obračunava

Cvijanović: Ustavni sud BiH nastavlja da se politički obračunava
Foto: Srna | Cvijanović: Ustavni sud BiH nastavlja da se politički obračunava
Nezavisne novine

STANARI - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Ustavni sud BiH nastavio politički da se obračunava jer želi da sačini novi ustavni sistem u BiH.

Nakon što je Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke Valentina Incka o zabrani negiranja genocida, Cvijanovićeva je rekla da Republika Srpska ide dalje.

"Imamo svoje zakone i donosimo sve što je u našoj nadležnosti u skladu sa Ustavom. Tako ćemo raditi, uloga domaćin institucija jeste da kreiraju rješenja, a ne da to rade stranci", izjavila je Cvijanovićeva u Stanarima.

Cvijanovićeva tvrdi da su određeni procesi u pravosuđu BiH da se operu biografije jednih, a da se okrene protiv drugih, te da je primjer retroaktivna primjena zakona u procesuiranju ratnih zločina.

"Ustavni sud BiH je trebalo da proglasi neustavnom intervenciju nekadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka na Krivični zakon BiH zato što nije bio ovlašćen po međunarodnom pravu, ali i po Dejtonskom mirovnom sporazumu da donosi bilo kakve izmjene i dopune zakona niti da ih nameće", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da Incko nije bio ovlašćen da sankcioniše ljude ali je to ovlašćenje sam sebi pribavio.

"On nije smio da sankcioniše i legalne organe koji imaju pravo da donose zakone", kategorična je ona.

Cvijanovićeva je naglasila da visoki predstavnik nije ovlašćen po međunarodnom pravu, pogotovo domaćem, da donosi zakone niti da ih mijenja.

"Navikli smo na ovakve odluke Ustavnog suda BiH, dešavaju se u nizu s namjerom da bude sačinjen novi ustavni sistem, a ne da se poštuje Ustav. Jednostavno, riječ je o političkom obračunu", rekla je Cvijanovićeva i dodala da je donesena još jedna politička odluka u nizu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije