BiH

Cvijanović: Visoki predstavnik i OHR umanjuju kapacitet EU

Cvijanović: Visoki predstavnik i OHR umanjuju kapacitet EU
Foto: Arhiva | Cvijanović: Visoki predstavnik i OHR umanjuju kapacitet EU

JAHORINA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da visoki predstavnik, koji je prevaziđena kategorija, i OHR umanjuju kapacitet EU da se u BiH nametne kao istinski partner s kojim treba da se pregovara i dogovara.

Cvijanovićeva je istakla da je i te kako došlo vrijeme da u BiH bude ugašen OHR, a da sagovornik postane EU.

Ona smatra da je o visokom predstavniku, koji nije potreban BiH, dobro raspravljati na način da li je potreban ili nije, a ne sa aspekta novih imenovanja.

Cvijanovićeva je rekla da bi na večerašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN trebalo raspravljati o tome da se imenovanje visokog predstavnika vrati u okvire i procedure, te navela da je, osim prvog imenovanja visokog predstavnika, sve ostalo bilo pogrešno - bez onoga što je propisao Dejtonski mirovni sporazum.

"Tamo bi bio red da se prvo raspravlja o tome kako se imenuju visoki predstavnici, a isto tako je Savjet bezbjednosti mjesto gdje svaka od članica može dati svoj stav i da nešto blokira ako nije saglasna sa tim", rekla je Cvijanovićeva novinarima na Jahorini.

Ona je napomenula i da su upravo zbog takvog mehanizma, gdje može da se blokira određena stvar, sve ove godine zaobilažena imenovanja na propisani način.

Prema njenim riječima, to bi mogla da bude slobodna sfera u kojoj slobodni strijelci u okviru određenog Savjeta za sprovođenje mira (PIK) daju svoje mišljenje i predlažu nekoga.

"Svjesna sam da je visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali i da je prevaziđena kategorija i da bismo unutrašnjim dijalogom trebali da umrtvimo tu poziciju u potpunosti, a ako već postoji negdje napisana da znamo da je ona zaista ograničena i svedena na minimum ili dovedena do brisanja. Ali, da nam je potrebna - nije nam potrebna", naglasila je predsjednik Srpske.

Ona je dodala da je razočarana kada čuje predstavnike EU da kažu da još nije došlo vrijeme za gašenje OHR-a.

"Poseban problem je da iz BiH nema nikakve saglasnosti po pitanju ovih, a i mnogih drugih pitanja i da ovdje imamo slobodne strijelce koji izlaze samostalno i iznose određene tobože stavove institucija, a to su lična ili partijska mišljenja. Kao što smo imali često priliku da vidimo postupanje ministra inostranih poslova Bisere Turković i mnogih drugih koji daju sebi za pravo da pišu pisma ili iznose stavove ili šalju izvještaje, a da iza toga nije stala institucija koja je po Ustavu zadužena da se bavi spoljnom politikom, a to je Predsjedništvo BiH", napomenula je Cvijanovićeva.

U Njujorku će večeras biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN u okviru koje bi trebalo da budu održani sastanak i konsultacije o BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije