BiH

Cvijanović: Zabrinjava to što se ne sluša glas udruženja iz Srpske

Cvijanović: Zabrinjava to što se ne sluša glas udruženja iz Srpske
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Cvijanović: Zabrinjava to što se ne sluša glas udruženja iz Srpske
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da zabrinjava činjenica da se pri izboru rukovodstva Instituta za traženje nestalih BiH ne sluša glas udruženja koja dolaze iz Republike Srpske.

"Poznato je da smo cijeli niz godina imali zamjerke na rad Instituta, smatrajući da je on politički obojen, da je naklonjen žrtvama jednih, a da zanemaruje žrtve drugih ili trećih", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Zbog toga su, smatra Cvijanovićeva, vlasti u Republici Srpskoj uvijek smatrale da su udruženja koja štite tu populaciju i njihove interese, najrelevantnija da ocijene ili procijene ko može da ih tamo predstavlja.

Odgovarajući na pitanje da li izbor novog Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH predstavlja kršenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, Cvijanovićeva je istakla da se u radu institucija učestvuje onda kada treba da se spriječi neka odluka koja bi mogla vitalno da ugrozi interese Republike Srpske.

"Onda kada to nije slučaj, onda prosto ne učestvujete u radu. Sve ono što proističe iz obaveza Predsjedništva, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH obuhvaćeno je zaključcima, dok ostale stvari nisu na taj način propisane, ali se podrazumijeva da se tamo radi ako se mora raditi da bi se ispoštovao neki rok ili procedura i to se radi u skladu sa interesima Republike Srpske", navela je Cvijanovićeva.

Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH odlučio je da će novi Kolegijum direktora Instituta činiti Nikola Perišić, Marko Jurišić i Mujo Hadžiomerović. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije