BiH

Cvijanović: Zakon o sprečavanju širenja lažnih vijesti biće rezultat stručnog pristupa

Cvijanović: Zakon o sprečavanju širenja lažnih vijesti biće rezultat stručnog pristupa
Foto: Srna | Cvijanović: Zakon o sprečavanju širenja lažnih vijesti biće rezultat stručnog pristupa

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će zakon o sprečavanju širenja lažnih vijesti biti rezultat stručnog pristupa toj oblasti i da će biti urađen po uzoru na rješenja u velikom broju zemalja članica EU.

 

Cvijanovićeva je istakla da će se pratiti pozitivna evropska praksa, te da se mora napraviti balans između toga da se ne ugrozi sloboda govora, ali i da ne bude sve uključeno u tu slobodu.

"Uzećemo ono što je najbolja praksa i to neće biti proizvod rada našeg zakonodavnog tijela, kako se ne bi donio zakon koji je neprovodiv ili koji će imati određene manjkavosti", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je u Republici Srpskoj prije nekoliko godina bila započeta aktivnost analize gdje postoji takvo zakonodavstvo, iz kojeg bi se mogla vidjeti kvalitetna rješenja.

"Mislim da to neće biti previše težak rad, ali jeste ozbiljna stvar pripremiti taj zakon", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zatražio je da budu pripremljeni zakoni o sprečavanju širenja lažnih vijesti, o sprečavanju jezika mržnje, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka. 

Sa druge strane, Cvijanovićeva je poručila je danas u Zalužanima kod Banjaluke da nikada ne smiju biti zaboravljeni pripadnici Šestog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske koji su dali svoje živote za Srpsku, koja se i danas brani, ali snagom svojih institucija i ljubavlju svojih građana.

"Pripadnici ove jedinice dali su svoje živote za najveću stvar - slobodu u kojoj uživamo i u kojoj će uživati naredne generacije", izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Centru za obuku MUP-a Republike Srpske, gdje je prisustvovala obilježavanju 30 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila da je ovo godina velikog jubileja, kada se obilježava formiranje Republike Srpske i njenih institucija, uključujući Vojsku i MUP.

"To je svima nama opomena da razumijemo i poštujemo sve one vrijednosti koje su utkane u Republiku Srpsku, ali i da poštujemo žrtvu koja je data za slobodu u kojoj mi danas živimo", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da svi ljudi koji su svjesni svih dešavanja i koji bar malo žele da razumiju procese koji su danas na sceni - znaju da se Republika Srpska i danas brani.

"Republika Srpska se brani snagom svojih institucija, ljubavlju i snagom svojih građana i svega onoga što zajedno pokušavamo da uradimo - da odbranimo Srpsku i njene nadležnosti, da pokažemo da ne želimo nikome biti smetnja, ali isto tako da pokažemo da ne želimo da bilo ko smeta nama, našim planovima, razvojnim strategijama i svemu onome što radimo za Srpsku", istakla je Cvijanovićeva.

Šesti odred je bio među elitnim specijalnim jedinicama, formiran je 1992. godine, a do 1995. kroz njegove redove je prošlo 511 pripadnika.

Odred je odlikovan Medaljom zasluga za narod, Karađorđevom zvijezdom prvog, drugog i trećeg reda, Ordenom Miloša Obilića pet puta i Medaljom Milana Tepića šest puta.

Cvijanovićeva je, takođe, izjavila da izvještaji Vlade Republike Srpske koji su upućivani Savjetu bezbjednosti UN predstavljaju balans lažnim informacijama o BiH koje godinama iznose visoki predstavnici u BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da Srpska u kontinuitetu šalje izvještaje i da će to raditi dok ne bude ukinuta pozicija visokog predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije