BiH

Cvijanovićeva otvorila adaptirane studijske učionice

Cvijanovićeva otvorila adaptirane studijske učionice
Foto: N.N. | Cvijanovićeva otvorila adaptirane studijske učionice

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović svečano je danas u Banjaluci otvorila adaptirane studijske učionice Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske, u šta je Vlada Srpske uložila 100.000 KM.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da je neophodno konstantno ulagati u različite projekte koji će mladima omogućiti mjesta za usavršavanje da bi u svijetu predstavljali Srpsku na najbolji način.

Ona je istakla značaj ovog projekta, koji predstavlja i mjesto za razvoj kulture i obrazovanja.

"Ovaj projekat, čiji je cilj stvaranje boljih uslova za naše učenike, studente obezbjeđuje prostor za učenje, razmjenjivanje iskustava i druženje", navela je Cvijanovićeva i izrazila zadovoljstvo što projekat već daje rezultate.

"Zadovoljstvo mi je što smo, nakon svjetske ekonomske krize, u prethodnih godinu dana plasirali i do pet miliona KM za različite projekte, kako su naše institucije kulture kandidovale", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da treba i dalje ulagati i unapređivati obrazovanje i kulturu.

"Dokaz da se ulaganje u obrazovanje i kulturu isplati su mladi koji uče u prostorijama biblioteke i rezultatima potvrđuju da nijedna investicija u mladog čovjeka nije promašena", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ovom prilikom uručila priznanje najboljem studentu Medicinskog fakulteta Igoru Lepiru, čiji je prosjek ocjena 9,97, a koje mu je dodijelila Narodna i univerzitetska biblioteka Srpske, kao jednom od svojih članova.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJilja Petrović Zečić rekla je da su ulaganja u čitaonice jedan od četiri projekta, za koje je Vlada Srpske prošle godine izdvojila 280.000 KM.

"Prvi projekat koji smo realizovali i danas svečano otvorili jesu ove moderno uređene studijske čitaonice. Drugi je spomen-soba piscu Petru Kočiću u kojoj će biti predstavljena i dva holograma Petar Kočić i David Štrbac", navela je Zečićeva.

Prema njenim riječima, treći projekat je centar za konzervaciju papira, koji će omogućiti zaštitu knjižnog fonda, a četvrti je primjena bibliotečko- informacionog sistema u Republici Srpskoj, u kojem je trenutno 35 biblioteka, što je veoma značajno za visoko i srednje obrazovanje, izdavaštvo, predstavljanje nacionalne produkcije Srpske.

Zečićeva je navela da je plan da ovi projekti budu završeni do kraja avgusta i zahvalila Cvijanovićevoj za podršku bez koje ne bi mogli biti realizovani.

"Kultura otvara dvosmjerne puteve i daje nam poštovanje u svijetu. Na tim temeljima mogu biti uspostavljeni i dobri ekonomski i privredni odnosi", naglasila je Zečićeva.

Lepir je zahvalio za priznanje i podršku, koji su mu podsticaj.

"Plan mi je da nastavim specijalističke studije, kako bih znanje prenio budućim kolegama u Republici Srpskoj", rekao je Lepir.

On je naveo da je, uz finansijsku podršku predsjednika Srpske i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, ove godine učestvovao na naučnoj konferenciji u Moskvi, gdje je sa koleginicom Milicom Malešević predstavio naučni rad.

"Naš rad je osvojio drugo mjesto, a ostvarili smo i brojne kontakte sa kolegama iz cijelog svijeta. Univerzitet u Moskvi je pokazao interesovanje da sarađuje sa našim univerzitetom, i to je prava vrijednost ovih aktivnosti", istakao je Lepir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije